Влада

​Оперативна інформація від силових структур України станом на 28 березня (оновлюється)

28 March 2022, 09:40

Триває тридцять третій день війни з російськими окупантами. Житомир.info продовжує відстежувати ситуацію та інформуватиме жителів Житомира та області про основні події в Україні. Оперативна інформація усіх силових структур та відомств публікуватиметься нижче.

Збережіть посилання, аби відслідковувати усі важливі події, що відбуваються в охопленій вогнем Україні. Інформація тут оновлюватиметься упродовж доби 28 березня.

Звернення Володимира Зеленського за підсумками 33-го дня війни.

«Вже з цього тижня ми створюємо при Офісі Президента групу експертів – українських і міжнародних, які на постійній основі аналізуватимуть застосовані проти Росії санкції – на що вони реально впливають».


Генеральний штаб ЗСУ. Оперативні новини на 24.00 28 березня 2022 року.

Завершується тридцять третій день героїчного спротиву українського народу російському військовому вторгнення.

Сили оборони України продовжують проводити оборонну операцію на східному, південно-східному та північно-східному напрямках, зосереджуючись на:

  • - недопущення наступу ворога на напрямках населених пунктів Слов'янськ та Барвінкове;
  • - взяття населених пунктів Кам'янка, Топольське;
  • - створення умов для покращення тактичної ситуації в районі міста Чухуїв;
  • - стримування ворожих нападів в районах населених пунктів Рубіжне, Лисичанськ, Попасна, недопущення обходу основних сил угруповання.

Водночас, Сили оборони України продовжують підтримувати кругову оборону міста Маріуполя та боронять і стримувати на Чернігівщині.

З метою поліпшення оперативної ситуації та утримання зовнішньої лінії оборони група, що захищає Київ, продовжує бойові дії та контролює ситуацію в селищах Мотижин, Лісне, Капітанівка та Дмитрівка.

Частина українських сил продовжує проводити оборонну операцію в інших визначених районах, ведеться стабілізація, виконується завдання територіальної оборони, на окремих ділянках проводяться контратаки . .

Ворог ослаблений, дезорієнтований, велика частина відрізана від логістики та основних сил.

Командування російських окупаційних сил намагається компенсувати занепад бойового потенціалу підрозділів противника безрозбірними артилерійськими вогнем та ракетно-бомбовими обстрілами, знищуючи таким чином інфраструктуру українських міст.

Давайте переможемо разом! Віримо в ЗСУ! Зберігайте спокій! Слава Україні!

ДСНС станом на 19.00 Луганщина: оперативна інформація станом на 28 березня.

М. Сєвєродонецьк. Внаслідок обстрілів в п'ятиповерховому будинку сталося загоряння в одній із квартир на 4 поверсі, відбулося руйнування 4 та 5 поверхів будинку. З-під завалів рятувальники ДСНС Луганщини врятували 4 осіб. До робіт залучалося 2 одиниці техніки та 8 чоловік особового складу. Через обстріли сталося руйнування в п'ятиповерховому житловому будинку. Прибувши на місце події, бійці ДСНС Луганської області врятували 9 громадян. Розбираючи завали, рятувальники знайшли 2 людей, на жаль, без ознак життя. В житловий будинок потрапив снаряд, через що сталася пожежа. На місці працює пожежно-рятувальний підрозділ ДСНС області.

м. Лисичанськ. Внаслідок обстрілів сталося загоряння квартир та гаражів. Рятувальники Луганської області ліквідовують пожежі. Інформація про загиблих та постраждалих уточнюється.

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативне оновлення щодо російського наступлення 28 березня 2022 року станом на 18.00

Тридцять третій день героїчного спротиву українського народу російському військовому вторгненню триває.

Російський ворог зосереджує свої зусилля на реалізації цілей досягнення адміністративних кордонів Донецької та Луганської областей. Також російське окупаційне командування докладає всіх зусиль, щоб тримати під контролем тимчасово окуповані території України. З метою поповнення втрат особового складу військові комісаріати РФ продовжують набирати громадян для утворення так званих "добровольчих" підрозділів, які будуть залучені для забезпечення своєрідного окупаційного "порядку" на окупованому территорії. Основна вимога до кандидатів - задовільний стан здоров'я. Досвід роботи на військовій службі не потрібен. Також руський ворог забирає людей з судимості.

Попри заяви чиновників Міноборони та Генштабу РФ щодо змін у планах та пріоритетах, ворог продовжує нарощувати кількість військ навколо столиці. російські війська продовжують невдалі спроби зайняти позиції, з яких вони могли б атакувати чи оточити Київ.

Підрозділи Збройних Сил України продовжують захищати місто Маріуполь. Захисники міста своїми діями стримують розвиток наступ російських ворогів на інших напрямках. Російські окупанти продовжують нести важкі втрати.

Тимчасово захоплене місто Херсон суттєво чинить опір російській окупації, а російський ворог змушений концентрувати все більше сил російських військових та росгвардії, щоб тримати місто під своїм контролем.

Близько 150 осіб з Південної Осетії перевели на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим для подальших дій у сусідніх з України областях. Також зафіксовано заходи щодо прикритої мобілізації населення так званої Південної Осетії з метою подальшого залучення її до війни з Україною.

Приведення підприємств російського оборонно-промислового комплексу, які займаються виробництвом ракет, до цілодобової експлуатації, свідчить про значне скорочення арсеналу ракетної зброї.

Враховуючи міжнародні санкції щодо заборони постачання високотехнологічної продукції РФ, процес імпортозаміщення матиме довгостроковий ефект, враховуючи відсутність короткострокових перспектив самостійного виробництва високотехнологічних електронних екві пмент, який є важливою складовою виробництва ракет.

військове керівництво росії намагається наробити резерви та відновити боєздатність підрозділів, які зазнали втрат за перший місяць війни.

Підрозділи Збройних Сил України продовжують проводити оборонні операції та здійснювати успішні контратаки на деяких ділянках.

Давайте переможемо разом! Слава Україні!

Головне управління розвідки станом на 15.00

Злочинці та бойовий резерв – на росії триває прихована мобілізація. З першого квітня по всій території РФ розпочнеться мобілізація за програмою «БАРС-2021» (Боевой Армейский Резерв Страны). Щоб приховати заходи з масової мобілізації, її проводитимуть одночасно з плановим призовом на строкову службу. Це стане прикриттям великої кількості мобілізованих, що прибуватимуть до воєнкоматів. Ці резервісти в подальшому направлятимуться для поповнення підрозділів окупаційних військ в районах бойових дій на території України. Одночасно за допомогою програми «БАРС» приховують залучення до бойових дій російських ув’язнених. Зокрема, близько 100 злочинців, утримуваних у колонії «Чернокозово» (Чеченська республіка), вже готуються до відправки до України. Всі вони засуджені за важкими кримінальними статтями (грабіж, вбивства, розповсюдження наркотиків). Засудженим, які отримали строки за політичними статтями (екстремізм, тероризм), подібні угоди не пропонуються. Тим хто погодився обіцяна повна амністія в разі повернення живим після участі у бойових діях. Прикметно, що таким «мобілізованим» не дозволяють бачитися з рідними та взагалі інформувати їх про свою участь у війні в Україні. «БАРС» – програма термінового формування армійських резервів армії РФ. Ті, хто підписали контракти по програмі, отримують постійне грошове забезпечення (навіть перебуваючи у резерві) зі збереженням місця роботи та середнього заробітку. Протягом року резервісти можуть бути призвані на збори (до 1 місяця), де можуть залучатися до навчань та виконання інших завдань. Щомісячна оплата по контракту сягає 12% окладу військовослужбовців (залежно від звання та посади). Загальна кількість осіб, що підписали контракти «БАРС» складає близько 100 тисяч.

ДСНС станом на 14.30

28 березня о 06:05 до оперативно-диспетчерської служби Бучанського району надійшло повідомлення про пожежу в одному з населених пунктів Макарівської ОТГ. В результаті обстрілу відбулася руйнація та в подальшому пожежа в гаражі та двоповерховій житловій будівлі. На місці працюють пожежно-рятувальні підрозділи.

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 12.00 28.03.2022 щодо російського вторгнення.

Триває тридцять третя доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Основні зусилля противник зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та підготовці до відновлення наступальних дій. Відзначається перегрупування з метою нарощування наступальних спроможностей для виконання завдання щодо виходу на адміністративні кордони Донецької і Луганської областей. При цьому противником продовжується нанесення ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури.

Також, триває підготовка та переміщення додаткових підрозділів збройних сил російської федерації для ведення бойових дій на території України. За наявною інформацією заплановано відправку військової техніки та 150 військовослужбовців зі складу 155-ї окремої бригади морської піхоти тихоокеанського флоту (пункт постійної дислокації місто Владивосток). Сформовано підрозділ 14-ї окремої бригади спеціального призначення Східного військового округу (пункт постійної дислокації місто Хабаровськ), терміни готовності до відрядження - травень поточного року.

На Волинському напрямку відзначається наявність до чотирьох БТГр зі складу збройних сил республіки білорусь, що залучаються до посилення та охорони білорусько-українського кордону. Неможливо повністю виключити залучення збройних сил республіки білорусь до ведення бойових дій на території України.

На Поліському напрямку противник активних наступальних дій не здійснював. Продовжує нанесення вогневого ураження по підрозділах наших військ у районах населених пунктів Личанка, Петрушки, Шпитьки та Мощун. Ворог здійснює перегрупування військ та відведення окремих підрозділів на територію республіки білорусь для відновлення боєздатності. У Гомельській області республіки білорусь фіксується переміщення пускових установок ОТРК “Искандер-М” у напрямку Державного кордону з Україною.

На Сіверському напрямку противник, силами визначених підрозділів зі складу Центрального воєнного округу, наступальних дій не проводив. Зосередив зусилля на закріпленні та утриманні раніше зайнятих рубежів. Проводить перегрупування, зосереджує техніку в населених пунктах та лісових масивах з метою запобігання її вогневого ураження. Противник продовжує блокувати місто Чернігів, наносить вогневе ураження по об’єктах цивільної інфраструктури. Здійснює оборону раніше захоплених рубежі та проводить інженерне обладнання позицій. За наявними даними, ворог відійшов з населеного пункту Сновськ, знищивши міст через р. Снов. Крім того, російськими окупантами знищені мости в районах населених пунктів Конотоп, Стара Рудня, Смяч, Малий Дирчин та Великий Дирчин.

У напрямку на Бровари окупанти намагалися діяти силами окремих підрозділів 90-ї танкової дивізії та 2-ї загальновійськової армії Центрального військового округу. Активними оборонними діями підрозділів Збройних Сил України ворога було зупинено. Але він продовжував обстріли позицій наших військ у районі села Лук’янівка.

На Слобожанському напрямку противник діє силами окремих підрозділів зі складу Західного воєнного округу. В районі міста Суми активних бойових дій не проводив, продовжував перегрупування військ та виведення їх на територію рф для відновлення боєздатності після отриманих втрат. За наявною інформацією, морально-психологічний стан особового складу вкрай низький. Так, військовослужбовці 15-го мотострілецького полку відмовляються від участі у війні.

У напрямку на Харків наступальних дій ворог не проводив, продовжує блокувати місто та завдавати вогневих ударів по цивільній інфраструктурі. Проводить заходи логістичного забезпечення військ. В районі міста Ізюм противник діє силами окремих підрозділів зі складу 20-ї загальновійськової і 1-ї танкової армій та балтійського флоту. Здійснює перегрупування, поповнення боєприпасів з метою подальшого поновлення наступу на Слов’янськ.

На Донецькому напрямку окупанти основні зусилля зосереджують на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне, виходів до районів населених пунктів Вугледар, Солодке, а також захопленні міста Маріуполь. Противник здійснив артилерійські та мінометні обстріли населених пунктів Торецьке, Світлодарськ, Троїцьке, Піски. У напрямку на Терни в результаті бойового зіткнення з підрозділами Збройних Сил України зазнав втрат і відступив до району населеного пункту Макіївка. В Рубіжному, за підтримки артилерії, намагається закріпитись в північно-західній частині міста. Зазнав втрат, успіху не має. В районі населеного пункту Нью-Йорк Донецької області ворог двічі здійснював спроби штурмових дій. Успіху не мав, відступив, продовжує артилерійські обстріли позицій українських захисників. В районі населеного пункту Мар’їнка противник провів штурмові дії. Успіху не мав, зазнав втрат. У Маріуполі - продовжував просування до центру міста та вогневе ураження позицій наших військ. У районах Степногірськ та Гуляйполе російські окупанти проводили артилерійські обстріли позицій підрозділів сил оборони.

На Таврійському напрямку підрозділи росгвардії на тимчасово зайнятих територіях у Херсонській області продовжують проводити фільтраційні заходи для виявлення військовослужбовців силових структур України, учасників антитерористичної операції, громадських активістів, а також вилучення зброї та боєприпасів.

На Південнобузькому напрямку противник вживає заходів з відновлення боєздатності, поповнення боєприпасів. Продовжує проведення інженерних робіт. Проводив штурмові дії у напрямку населеного пункту Благодатне, успіху не мав.

Корабельний склад чорноморського флоту рф виконує завдання у визначених районах Чорноморської та Азовської операційних зон. Окремі кораблі вийшли у закритий район, ймовірно, з метою завдання ракетних ударів по об’єктах на території України.

Разом переможемо! Віримо у Збройні Сили України! Зберігаємо спокій! Слава Україні!

ДСНС станом на 11.30

У зв'язку з поширенням неправдивої інформації у соціальних мережах та у низці ЗМІ щодо масштабних пожеж у Чорнобильській Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення. Державна служба України з надзвичайних ситуацій повідомляє: станом на 7:57 28 березня, відповідно до даних супутникових знімків викидів тепла та їх потужностей, пожежі та загорання в Зоні відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення відсутні. Будь ласка, не поширюйте не перевірену інформацію та слідуйте за повідомленнями лише в офіційних джерелах!

Ірина Верещук станом на 10.30

Наша розвідка повідомила про можливі провокації з боку окупантів на маршрутах гуманітарних коридорів. Тому, з міркувань безпеки громадян, сьогодні гуманітарні коридори не відкриваємо.

Генеральний штаб ЗСУ. Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 28.03 орієнтовно склали:

  • особового складу / personnel - близько/ about 17000 осіб,
  • танків / tanks ‒ 586 од,
  • бойових броньованих машин / APV ‒ 1694 од,
  • артилерійських систем / artillery systems – 302 од,
  • РСЗВ / MLRS - 95 од,
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems - 54 од,
  • літаків / aircraft – 123 од,
  • гелікоптерів / helicopters – 127 од,
  • автомобільної техніки / vehicles - 1150 од,
  • кораблі /катери / boats / cutters - 7 од,
  • цистерн з ПММ / fuel tanks - 73,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level - 66.
  • Спеціальна техніка / special equipment - 21.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК / mobile SRBM system - 4.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

Станом на 8.00 28 березня ситуація в регіонах така:

Київщина. Ракетні удари та обстріли населених пунктів в Бучанському районі - с. Петрушки, Шпітьки, втрати уточняються. Борщагівська ТГ, Вишнівська ТГ - ракетний обстріл. Є попадання в житлові будинки. Святопетрівське — обстріл пошкоджений будинок. Бої в Ірпіні, Бучі, Гостомелі. Обстріли та бої населених пунктах вздовж Житомирської траси.

Чернігівщина. Чернігів: оборонні бої навколо міста. Увечері — мінометний обстріл одного з житлових мікрорайонів міста, загиблих немає. Вночі — сильні обстріли позицій оборонців міста та житлових кварталів, дані по руйнуваннях та постраждалих уточнюються.

Житомирщина. Вночі три ракетно-бомбових удари: Житомирський та Коростенський райони. Двоє поранених, 12 евакуйованих.

Кіровоградська область Одна повітряна тривога, загалом все спокійно Дніпропетровщина Нічні тривоги. Зранку — спокійно.

Харківщина. Харків: вночі окупанти продовжували наносити удари зі зброї дальньої дії по окраїнах міста. По області: авіаударами атакували Оскіл Ізюмського району. Ракета влучила прямо в один із житлових будинків. Загинула родина із 4 осіб. 4-річна дитина поранена. Ведуться активні бої в Ізюмі.

Волинь. Ввечері близько 22.00 був ракетний удар у нафтобазу на окраїні Луцька. За попередними даними жертв немає. Гасіння триває.

У Сєвєродонецьку та Рубіжному невпинні обстріли. У передмісті Сєвєродонецька, в с. Борівському загинула дитина. ЗСУ вибили росіян з одного з районів Рубіжного. Загалом на Луганщині та Донеччині за день відбили 5 масованих атак російської армії – знищені танки, БМП, автотранспорт противника. Сьогодні зранку ще один загиблий та один поранений у Рубіжному.

Донеччина. Стабільно напружено — по всій лінії зіткнення. Ворог атакує, але не просунувся. Блокада Маріуполя триває. Колона автобусів, що вирушила із Запоріжжя до Бердянська для евакуації маріупольців, поки що стоїть перед в'їздом в місто - не пропускають.

Миколаївщина Ніч відносно спокійна, без урахування повітряних тривог

Херсонщина. На Херсонщині остання доба ознаменувалася сильними вибухами. Найчастіше повідомлення про бойові дії приходили з територій, які межують з Миколаївщиною та Дніпропетровщиною (Високопілля, Велика Олександрівка, Берислав, Снігурівка, Станіслав). За останню добу російські військові дуже сильно обстріляли с. Станіслав та смт Велика Олександрівка, є загиблі, серед них діти.

Спокійними були ночі на Сумщині, Запоріжжі, Вінниччині, Закарпатті, Хмельниччині, Тернопільщині, Черкащині, Львівщині, Полтавщині, Рівненщині, у Чернівецькій, Івано-Франківській та Одеській областях – де-не-де тривоги.

ДСНС станом на 9.00

Луцьк. 27 березня о 22:00 внаслідок ворожого обстрілу виникла пожежа на одному з підприємств для зберігання пального у Луцьку. Рятувальниками на гасіння подано водяні та пінні стволи, проведено пінну атаку. О 8:12 пожежу локалізовано. Триває ліквідація.

У Києві внаслідок потрапляння залишків збитої ракети сталось займання на території приватної садиби. 27 березня о 23:12 до Служби порятунку 101 надійшло повідомлення про пожежу у Дарницького району столиці. На місце події негайно прибули вогнеборці найближчих пожежно-рятувальних підрозділів. По прибуттю, бійці встановили, що внаслідок потрапляння залишків збитої ракети, сталося загоряння на території приватної садиби у гаражі. О 00:27 28 березня пожежу локалізовано на площі 100 кв. м, а о 01:24 - ліквідовано. На місці було задіяно 2 од. пожежної техніки та 8 чол. особового складу.

Офіс Генерального прокурора станом на 9.00

143 дитини загинуло та 216 поранено за час повномасштабних бойових дій на території України, які веде Росія. Найбільше постраждало дітей у Київській - 67, Харківській - 49, Донецькій - 53, Чернігівській - 38, Миколаївський - 30, Луганській - 27, Запорізькій - 21, Херсонській - 24, столиці - 16, Житомирській - 15 та Сумській - 14 областях.

  • 27 березня 2022 року військовослужбовцями ЗС РФ було обстріляно села Ізюмського району Харківської області. Внаслідок обстрілів загинуло 3 дитини та одна отримала поранення.
  • 27 березня 2022 року через обстріл окупантами Луганщини двоє дітей отримали поранення.
  • Також 27 березня 2022 року внаслідок обстрілу ворогом селища у Фастівському районі Київської області була поранена дитина.
  • В Херсонській області в лікарні помер 15–річний хлопець від поранень, які він отримав внаслідок артилерійського обстрілу.
  • В Сумській області 27 березня 2022 року військовий транспортний засіб РФ здійснив наїзд на родину, яка йшла по дорозі, внаслідок чого 15-річний підліток отримав травми, а його батько помер у лікарні.

Через бомбардування та обстріли пошкоджено 733 заклади освіти. 74 з них зруйновано повністю. Найгірша ситуація у Донецькій, Харківській, Миколаївській, Сумській, Київській, Херсонській, Чернігівській областях та місті Київ. Ці дані не є остаточними, оскільки відсутня можливість огляду місць обстрілів в районах активних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях.

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативне оновлення щодо російського вторгнення на 06.00 28 березня 2022 року.

Розпочався тридцять третій день героїчного спротиву українського народу російському військовому вторгнення. Сили оборони України продовжують проводити оборонну операцію на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках.

Оборонні бої тривають в районах Топольське, Кам'янка, Суха Кам'янка. Угруповання українських військ ефективно стримує наступ російського ворога на напрямках населених пунктів Гуляйполе та Запоріжжя. На Авдіївському напрямку українські воїни відбивають штурми російських окупантів в районі населеного пункту Верхньоторецьке.

На Волинському та Сіверському напрямках продовжується проведення оборонних операцій та виконання інших завдань на окремих оперативних ділянках. Ситуація під контролем і суттєво не змінилася.

Угруповання українських сил та засобів оборони міста Києва стримує російського ворога, який намагається прорвати українську оборону з північного заходу та сходу, щоб взяти під контроль ключові дороги та населені пункти.

На півдні основні зусилля Сил оборони України спрямовані на організацію оборонної діяльності в містах Кривий Ріг, Запоріжжя та Миколаїв, утримання окремих ділянок морського узбережжя, захист та оборону критична інфраструктура. У окремих районах тривають завдання зі стабілізації та територіальної оборони.

На Донецькому та Луганському напрямках Об'єднані сили України відбили 5 нападів ворога РФ за добу. Українські воїни знищили 2 танки, бойову машину піхоти та одну машину. Російський ворог також зазнав жертв. Дані по кількості вказані.

Повітряні Сили Збройних Сил України за попередню добу знищили 4 літаки, 1 гелікоптер, 2 БПЛА різних типів та 2 крилаті ракети. Повітряні сили також були залучені до удару по певним наземним цілям.

Давайте переможемо разом! Слава Україні!

Оперативну інформацію від силових структур України за попередню добу 27 березня читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі