Події

​Правоохоронці викрили ще чотирьох жителів Житомирської області у колабораціонізмі: просували ідеї «руZZкого міра»

13 April 2022, 17:40

Упродовж доби правоохоронці викрили ще чотирьох жителів Житомирської області на просуванні ідей «руZZкого міра».

Про це 13 квітня повідомила пресслужба СБУ в Житомирській області.

«Співробітники Служби безпеки України викрили на Житомирщині п’ятьох місцевих жителів на відкритій підтримці вторгнення росії, закликах до капітуляції України та необхідності її так званої «денаціоналізації», - повідомили в СБУ.

Так, житель одного із сіл Олевської територіальної громади Коростенщини публічно поширював проросійську пропаганду серед односельчан. Зокрема, він вихваляв так звану «спеціальну військову операцію» в нашій державі, звинувачуючи у її розв’язанні саму ж Україну. Також він пророкував швидку поразку ЗСУ та відкрито захоплювався рашистською – «найсильнішою армією у світі».

«59-річний чоловік неодноразово, перебуваючи у центрі Олевська, публічно закликав до підтримки російських військових та схвалював їхні дії. Наразі колаборант постане перед судом», - повідомили в прокуратурі.

Мешканка Іршанська Коростенського району теж вела активну антиукраїнську діяльність серед громадськості містечка. Жінка обґрунтовувала проведення окупантами «спецоперації» необхідністю захисту громадян України, закликала швидше скласти зброю та створити «руZZкій мір» - єдину державу у складі України, росії та Білорусі.

За інформацією прокуратури, ця прихильниця путіна, перебуваючи у публічних місцях, під час спілкування із мешканцями багатоквартирних будинків, заперечувала здійснення збройної агресії проти України. Підозрювана палко закликала до підтримки рішень та дій держави-агресора, а саме, до об’єднання України, російської федерації та білорусі в одну державу, у зв’язку з чим необхідно капітулювати перед окупантами.

Менеджер підприємства в Житомирі взагалі заперечував саме існування такої держави як Україна та у суперечках із опонентами відкидав сам факт російської військової агресії на територію нашої держави.

«У середу, 13 квітня, прокурори Житомирської окружної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт за ч. 1 ст. 111-1 КК України стосовно 52-річного жителя Житомира, працівника приватного підприємства. Свої погляди та переконання чоловік у грубій неприпустимій формі нав’язував працівникам одного з підприємств, на якому перебував у виробничих справах. Обвинувачений заперечував державність України, натомість схвалював злочинні накази путіна щодо військового вторгнення. Цинізм висловлювань зашкалював: пропагуючи свої кримінальні переконання серед матерів, колаборант стверджував, що «русскієвоєнниєправільнодєлают, штоубіваютвашіхдєтєй», - розповіли про цей випадок у прокуратурі.

Уродженець рф, який живе у Бердичеві, просував через соціальні мережі антиукраїнський контент, у якому пропагував агресивну війну проти нашої держави та дискредитував українських військових. Серед іншого він розповсюджував відеоматеріал, де прославлялися «подвиги» окупантів у зруйнованому Маріуполі, які нібито принесли «мир і хліб» жителям цього міста, а у його знищенні звинувачувалися українські війська.

У прокуратурі додали, що цей 44-річний чоловік з власного телефону на своїй сторінці у соцмережі розмістив відео, у якому схвалюються воєнні злочини російських окупантів, заперечується військова агресія проти України, а також поширенофейк про те, що у Маріуполі нібито обстрілюють мирне населення та використовують людей як «живий щит» українські військові. Під відео колаборант розмістив заклик-звернення до містян поширити брехливий допис на своїх акаунтах, запевнивши, що «такоє проісходіт і в Бєрдічєвє».

«За матеріалами СБУ колаблорантам повідомлено про підозру за ч.1 ст.111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України», - повідомили в СБУ.

У пресслужбі Житомирської обласної прокуратури зазначили, що від початку російської війни в Україні за процесуального керівництва окружних прокуратур розпочато 27 кримінальних проваджень за ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність). Наразі викрито вісім осіб, яким повідомлено про підозру та стосовно п’ятьох обвинувальні акти вже скеровано до суду.

Нагадаємо, в Овручі викрили місцевого жителя, який принижував гідність українців та закликав до фізичної розправи над патріотами.

Як повідомляв Житомир.info, 4 квітня у Бердичеві суд постановив вирок у кримінальному провадженні щодо місцевого подружжя за фактом колабораціонізму: обох на 11 років позбавили права обіймати посади, пов'язані із виконанням функцій держави та місцевого самоврядування.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: колабораціонізм війна росія  
Матеріали по темі