Здоров'я

Житомирські волонтери показали аптечки, які передають бійцям, та розповіли, що не треба у них класти

14 April 2022, 11:36

У Житомирі волонтери з початку війни почали шукати можливості, аби створювати сумки з усім необхідним для меддопомоги. Наразі їм вдалося передати бійцям близько 4 тисяч аптечок. Тканину, ліки, різні медичні засоби та кошти у волонтерський штаб передають пересічні люди, українські та іноземні благодійні фонди, волонтерські об'єднання, міська влада та багатого інших.

Наразі у Волонтерському штабі Житомира є три види аптечки для військовослужбовця. Вони суттєво відрізняються за наповненням.

«Перша, найпростіша, має назву «Індивідуальна аптечка» – це те, що ми робили перші дні. Вона складається з того, що можна придбати в аптеці. Де вона може бути корисною? Звичайно, під час військових дій її менша користь, але військові знаходяться не лише на нулю, а й на блокпостах. Тут знаходиться все, що може знадобитися: антисептик, стерильні рукавиці, перев'язувальний матеріал, базові ліки», – розповідає координатор волонтерського штабу з медицини Матвій Хренов.


Друга – це тактична аптечка, її передають військовим, які знаходяться безпосередньо у зоні бойових дій. За словами волонтерів, це їх гордість, адже її наповнення відповідає всім стандартам і дійсно може врятувати життя. Більше ніж 200 таких сумок вже передали, наразі розхідних матеріалів вистачить, аби виготовити ще кілька сотень.

«Ось так виглядає ця аптечка, вона є більш професійною. Тут є турнікет, тактичні ножиці, які можуть різати стропу автомату і все, що потрібно. Це так званий ізраїльський бандаж, при пораненнях накладається, дуже коштовна річ, він принципово відрізняється від цивільного і пакуванням, і моментом накладання. Далі кровоспинна губка. І дуже важлива штука, так звана оклюзійна пов'язка, якщо у людини проникаюче поранення грудної клітки. Якщо повітря потрапляє в грудну клітку, легеня зминається і потрібно герметично закрити грудну клітку», – говорить координатор волонтерського штабу з медицини.

Як пояснили журналістам, за стандартами НАТО у тактичній аптечці не має бути медикаментів, але для бійців кладуть ліки, які варто вживати лише при пораненні.

«Маленька лабораторія, де ми кладемо спеціальні пігулки, невеликий комплекс і підписуємо, щоб боєць розумів, що це при пораненні. Сюди входить антибіотик, парацетамол, знеболювальне та кровоспинне», – показує та розповідає, як фасують медикаменти, волонтер Лариса.

Третій варіант аптечки – це також тактична, але саму сумку шиють у Житомирі.

«Це фактично житомирська сумка, ми її шиємо у Житомирі. В перші дні знайшлися люди, які взяли на себе цю відповідальність, знайшли компанію, яка шиє по собівартості. Це також умовно тактична аптечка», – говорить Матвій Хренов.

В усі три аптечки кладуть турнікет. Це є найважливіший елемент, кажуть волонтери. У штабі приділяють велику увагу їх якості. Зокрема показують американський, який є золотим стандартом, та польський. Обидва виробники мають відповідні сертифікати якості.

Чого не скажеш про турнікети китайського виробництва, тому перед тим, як покласти до аптечки бійця, волонтери перевіряють їх на якість, адже партії товару бувають різні.

«Цікава історія, по-перше, не можна оцінювати китайські турнікети за етикеткою. Тут є мінус та плюс (ред. показує два турнікети), це партії, які ми отримали та протестували. Тут отримали незадовільні показники, вони гірші за ці (ред. показує на польські), але вони є, тобто ми можемо давати людині, якщо вона їде на Схід, тобто турнікет свою функцію виконує, хоча при його накладанні буде трохи більш болісно. Ось така сама упаковка, але інша партія, ручка відривається під час ротації. Тобто людина розраховує, що у неї є турнікет, і отримає проблеми», – пояснює координатор волонтерського штабу з медицини Матвій Хренов.

Зокрема тест відбувається таким чином: лікар на УЗД-апараті дивиться, чи поступає кров, потім накладають турнікет і перевіряють, чи вдалося зупинити кровотечу. Також дивляться, чи не пошкодився турнікет під час процедури. Ті, які не пройшли випробування, віддають, щоб на них вчилися, як правильно його накладати.

Наостанок у Волонтерському штабі Житомира лікар пояснив, чого точно не варто класти до аптечки військового.

«Спиртові антисептики – це взагалі саме «бредоносне», що існує. Чому, бо всі виросли на фільмах Рембо і починають лити цей спирт в рану, і це просто нестерпно боляче, це тягне за собою потім тяжкі ускладнення, і це найгірше, що можна покласти до аптечки. Також, коли кладуть шприци та ампули, ну не буде військовий під час бойових дій, розламувати ампулку та набирати шприц, серветочкою обробляти й колоти, це трохи не ті умови. Тому це те, що лише заважає. Плюс, ампули при ударі по аптеці давляться», – радить лікар Іван Ковальчук.

Нагадаємо, 2 квітня житомирські волонтери отримали чергову допомогу з Німеччини: медичне обладнання та продукти харчування.

Як повідомляв Житомир.info, на початку війни у Волонтерському штабі Житомира збирали та сортували медикаменти для лікарень, тероборони та ЗСУ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліки аптечка волонтер волонтерський штаб військовий військовослужбовець меддопомога домедична допомога  
Матеріали по темі