Політика

​Ще дві країни можуть долучитися до відбудови Житомирської області

2 June 2022, 09:53

Школи, лікарні, храми, будинки мирного населення – це лише частина об’єктів, які постраждали через збройну агресію росїї у Житомирській області. Війна триває і їх перелік збільшується, але вже зараз очільники громад заявляють, що самостійно не в змозі відбувати те, що знищують вороги.

Естонія стала першою країною, яка взялася допомогти Житомирщині з ліквідацією наслідків ворожих обстрілів, їх Урядова комісія вже розпочала свою роботу в області з визначення об’єктів, відбудову яких вони профінансують.

Зокрема, 31 травня Повноважний Посол Естонії завітав до Житомира.

«Тут треба розуміти, що друзі приїжджають не лише на фестивалі, не тільки тоді, коли все добре, але і щоб підтримати дружні країни, коли приходить біда. Естонія – це країна, яка вірить у таку співпрацю, тому тут зараз представлена делегація з Естонії – це центр співпраці та співробітництва, який буде залучений до відбудови Житомирської області», – говорить Надзвичайний і Повноважний Посол Естонії в Україні Каймо Кууск.


Разом з Послом Естонії до Житомира приїхали представники ще двох країн – Латвії та Іспанії. Саме ці країни зараз планують долучитися до відбудови Житомирської області.

«Моя основна мета сьогодні – це також робити нотатки для себе, розмірковуючи над ситуацією. Іспанія допомагає Україні і під час війни, але ми думає і щоб допомагати, коли війну буде завершено. І відновлення регіонів України для нас так само є важливим, отож ми плануємо доєднатися до процесу разом з іншими країнами», – сказав заступник Голови Місії Посольства Королівства Іспанія в Україні Пабло Ган.

Делегація також відвідала Малинську громаду, яка від початку повномасштабної війни постійно зазнавала бомбардувань. У центрі Малина оглянули зруйновану площу, адміністративну будівлю, школу мистецтв, храм, пожежну частину. У селах подивилися на пошкоджені будинки людей та освітній заклад. Наразі Естонська Республіка отримала перелік об’єктів, з яких буде обирати ті, які допоможе відбудувати.

«Зараз приїхала Естонська Урядова комісія. Після візиту буде прийнято рішення, які з 15 об'єктів Естонія бере на відновлення. У червні ми очікуємо рішення по конкретних об'єктах і початок їх проєктування, оскільки кошти вже виділені. Коли ми були у Таллінні, Уряд Естонії виділив 2 млн євро саме на проєктну документацію. Треба розуміти, що відновлення – це не одномоментний процес. Реальне відновлення та будівництво об'єктів розпочнеться після перемоги. Але ми маємо бути готові на наступний день після перемоги розпочати будівництво та реконструкції», – зазначив народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

Представники Латвії та Іспанії мають відвідати ще деякі громади, після чого буде прийняте рішення щодо допомоги.

«Тут ми можемо чітко побачити, що означає «руский мір» – це лише руйнування, вбивство невинних людей, які нічого поганого не зробили», – говорить Надзвичайний і Повноважний Посол Латвії в Україні Ілгварс Клява.

Від початку повномасштабної війни на Житомирщині вже зафіксовано понад дві тисячі об’єктів, які були пошкоджені або зруйновані внаслідок збройної агресії росії.

Нагадаємо, що раніше, перебуваючи у Житомирі, Повноважний Посол Естонської Республіки заявляв, що Естонія зацікавлена у відбудові ліцею №25.

Як повідомляв Житомир.info, Естонія хоче допомогти Житомирщині відновити інфраструктурні об’єкти, які були зруйновані.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Естонія Латвій Іспанія руйнування руйнація відбудова  
Матеріали по темі