Здоров'я

Здали десятки літрів крові: донори з багаторічним «стажем» розповіли, чому знов і знов ідуть до житомирського Центру крові

14 June 2022, 16:52

Сьогодні, 14 червня, Всесвітній день донора – людей, які здають кров, чим зберігають життя та здоров’я інших. Потреба в крові була завжди, але в умовах війни вона збільшилась, тому зараз донорство має особливе значення, адже це рятує життя наших поранених захисників та цивільних людей, які постраждалих від російської агресії.

З самого ранку Житомирський обласний центр крові приймає охочих стати донорами. Серед тих, хто прагне зробити добру справу, як новачки, так і досвідчені донори.

Житомирянин Сергій Ващенко – «Заслужений донор України», на його рахунку більше ніж 200 донацій. Чоловік планує й надалі допомогати тим, хто потребує переливання крові.

«Більше ніж 200 разів здавав кров, це 106 чи 116 л крові. Зараз дуже багато людей, крім хворих, які потребують кров, плазму, тромбоцити й інші компоненти, багато побратимів, які потребують переливання крові», – каже Сергій Ващенко.


А Володимир Ушко з Олевська понад 30 років здає кров.

«На сьогодні 130 кровоздач. Вперше я став донором, коли служив в радянській армії і коли в нас сталося надзвичайна подія у військовій частині, треба було терміново здати кров солдатам. З того часу почав здавати кров. У 2015 році, будучи в зоні АТО, в Бахмуті, привезли поранених солдатів, треба була така група крові, яка в мене, і я особисто солдатам здавав кров», – розповідає Заслужений донор України Володимир Ушко.

Зробити добру справу у свій день народження вирішив і житомирянин Вадим.

«Мені не шкода. Це корисно як і для мене, так і може комусь врятувати життя. Це вже, напевно, моя десята донація. Досить символічна дата сьогодні – Всесвітній день донора, і сьогодні мені виповнюється 26 років, вирішив такий подарунок зробити», – говорить Вадим.

В умовах повномасштабної війни кількість охочих стати донорами зросла, проте й збільшилась і кількість тих, хто потребує переливання крові, розповідає медична директорка Житомирського обласного центру крові Алла Островська.

«Згуртованість українського народу стала більшою, і до нашого закладу приходить більше донорів, ніж в мирний час. З початку війни і до сьогоднішнього дня, у нас вже в закладі прийнято більш як 3 тис. донорів, це втричі більше, ніж в мирний час. До нашого закладу приходять люди різних спеціальностей, це медики, поліцейські, працівники будь-яких служб, які працюють в Житомирі й області. Компоненти крові у нас розходяться по всіх лікувальних закладах нашої області, тому туди входять і шпиталь, і заклади обласного і міського рівня. Тобто всі пацієнти, які в лікувальних закладах нашої області, отримують компоненти крові», – розповідає медична директорка Житомирського обласного центру крові Алла Островська.

У Житомирському обласному центрі крові кажуть: через збройну агресію росії потреба в донорах зросла, тому житомирян закликають не стояти осторонь та зробити добру справу, яка може врятувати не одне життя.

Прийом донорів проходить у будні дні з 8:00 до 14:00 години.

Нагадаємо, 25 лютого, на другий день повномасштабної війни, у Житомирі містяни масово йшли до Центру крові, аби стати донорами і підтримати українських військових.

Як повідомляв Житомир.info, 18 серпня 2021 року в Житомирі в краєзнавчому музеї проходила акція «Мистецтво донорства».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: донор донорство донація кров Центр крові  
Матеріали по темі