Події

Як у Житомирській області суди карають порушників комендантської години

21 June 2022, 13:10

У Житомирській області деяких жителів, які знаходились на вулиці під час комендантської години в період дії воєнного стану, суди карали штрафами. Стосовно інших обмежувалися попередженнями, а деякі справи завершувалися закриттям у зв’язку з відсутністю складу правопорушень.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень Житомир.info вдалося знайти кілька постанов щодо адміністративних правопорушень, вчинених у період комендантської години.

Так, 30 березня 2022 року Радомишльський районний суд розглядав справу щодо чоловіка, який 25 березня під час комендантської години перебував на одній із вулиць селища. Окрім того, чоловік був п’яним, не виконав вимогу правоохоронців пред`явити документи та грубо висловлювався в їхню адресу.

«25.03.2022 близько 20 год. 30 хв. гр. ОСОБА_1 знаходився по вул. М. Житомирська в м. Радомишль під час комендантської години в умовах військового стану в п`яному виді та не виконав законну вимогу працівників поліції пред`явити документи, що посвідчують особу, висловлювався в грубій формі в адресу поліцейських, чим вчинив правопорушення, передбачене статтею 185 КУпАП (Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця, – ред..)», – йдеться у матеріалах суду.

На судове засідання порушник не з`явився, подав заяву, в якій просив розглядати матеріали за його відсутності. Зазначені у протоколі обставини не заперечував.

Тож суд постановив визнати чоловіка винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 185 КУпАП, та призначив йому штраф в сумі 136,00 грн. Також у прибуток держави з порушника стягнули 496 гривень судового збору.

Скріншот з постанови Радомишльського районного суду від 30.02.2022 року

5 травня 2022 року Богунський районний суд м. Житомира виніс постанову щодо громадянина, який на початку квітня посеред ночі перебував на вулиці Покровській в обласному центрі. Чоловік був у стані сп’яніння та лаявся.

«07.04.2022, о 01 годині 20 хвилин, ОСОБА_1, у м. Житомирі по вул. Щорса, 8/2 (нині Покровська, - ред.), біля зупинки громадського транспорту, знаходився в стані алкогольного сп`яніння, виражався нецензурними словами, чим порушив громадський порядок та комендантську годину», – йдеться у постанові.

Зазначається, що діями, які виразилися у дрібному хуліганстві, чоловік вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ст.173 КУпАП (Дрібне хуліганство).

Порушник у судовому засіданні свою вину визнав та розкаявся.

Суд постановив визнати чоловіка винуватим у вчинені адміністративного правопорушення (Дрібне хуліганство) та призначив йому 51 гривню штрафу. Також на користь держави з порушника стягнули 496 гривень судового збору.

Скріншот з постанови Богунського районного суду м. Житомира від 05.05.2022 року

Подібну справу (за ст.173 КУпАП (Дрібне хуліганство)) Богунський райсуд Житомира розглядав і 6 травня 2022 року.

Так, відповідно до матеріалів суду, 11 квітня 2022 року «приблизно о 22-05 год., поблизу ТРЦ «Глобал» в м. Житомирі по вул. Київській, 77, ОСОБА_1 перебував у нетверезому стані під час комендантської години, чим порушив комендантську годину встановлену у військовий стан».

У судовому засіданні чоловік підтвердив, що перебував у нетверезому стані під час комендантської години поблизу ТРЦ «Глобал».

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновків, що провадження потрібно закрити.

«Статтею 173 КУпАП передбачена відповідальність за дрібне хуліганство, тобто нецензурну лайку в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян. (…) Оскільки суду не надано достатньо належних і допустимих доказів наявності події та в діях ОСОБА_1 складу правопорушення, передбаченого ст. 173 КУпАП, то провадження по справі необхідно закрити», – сказано у постанові.

Врешті, суд постановив: «провадження у справі про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ст. 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення, закрити у зв`язку з відсутністю події та складу даного адміністративного правопорушення».

Скріншот з постанови Богунського районного суду м. Житомира від 06.05.2022 року

17 червня 2022 року Богунський районний суд м. Житомира розглядав ще одну справу, що стосується перебування на вулиці під час комендантської години.

Так, відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення, 5 квітня 2022 року, близько 21 год. 50 хв., по вул. Клосовського, 4 в Житомирі «ОСОБА_1 перебував у громадському місці під час дії комендантського часу, чим вчинив дрібне хуліганство».

У судове засідання порушник не з`явився, хоча знав про складення відносно нього протоколу та розгляд справи у суді.

Дослідивши матеріали, суд прийшов до висновків, що громадянин, на якого склали протокол, не вчиняв дій, передбачених статтею про дрібне хуліганство. Матеріали справи двічі поверталися на доопрацювання в райвідділ поліції.

«Об`єктивною стороною правопорушення, передбаченого ст. 173 КУпАП, полягає у нецензурній лайці в громадських місцях, образливому ставленні до громадян та інших діях, що порушують громадський порядок і спокій громадян. Отже обов`язковою ознакою є порушення громадського порядку і спокою громадян. Матеріали вказаної справи двічі поверталися до Житомирського РУП для усунення недоліків, оскільки суть правопорушення, викладеного у протоколі про адміністративне правопорушення, не відповідає диспозиції ст. 173 КУпАП. Після доопрацювання матеріали повернуто без їх виконання. Досліджені в судовому засіданні матеріали справи не мають доказів про те, що ОСОБА_1 вчинив дрібне хуліганство, а саме порушував громадський порядок і спокій громадян. Таких доказів не здобуто і під час судового розгляду. Так, відповідальність порушення комендантської години не передбачена за ст. 173 КУпАП», – зазначено в постанові.

Скріншот з постанови Богунського районного суду м. Житомира від 17.05.2022 року

Тож суд постановив «провадження в справі про адміністративне правопорушення щодо ОСОБА_1 за ст. 173 КУпАП закрити за відсутністю складу правопорушення».

20 травня 2022 року Малинський районний суд виніс постанову за статтею 184 КУпАП (Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей) щодо жінки, неповнолітній син якої порушив комендантську годину та розпивав пиво у громадському місці.

«Згідно протоколу (…) від 16.05.2022 року, ОСОБА_1 ухиляється від виконання батьківських обов`язків (…) щодо виховання сина ОСОБА_2, 2005 року народження, внаслідок чого він 12 травня 2022 року близько 19 год. 30 хв. без дозволу поїхав до м. Коростень, де під час дії комендантської години близько 23 год. 30 хв. розпивав пиво в Древлянському парку», – йдеться у справі.

Мати хлопця до суду не з`явилася.

Суд постановив визнати її винною у вчиненні правопорушення, передбаченого, ч. 1 ст. 184 КУпАП, але обмежився попередженням. Також з жінки стягнули судовий збір у розмірі 496 гривень.

Скріншот з постанови Малинського районного суду від 20.05.2022 року

Нагадаємо, 9 квітня 2022 року поліція інформувала, що за порушення комендантської години у Житомирі щоночі затримують до 20 громадян.

18 травня 2022 року поліція повідомляла, що упродовж тижня поліцейські виявили понад пів сотні правопорушень у комендантську годину. Серед них – дрібне хуліганство, розпиття спиртних напоїв та куріння у громадських місцях.

Як повідомляв Житомир.info, 31 березня 2022 року житомирські патрульні показали фото порушників комендантської години та зазначили, що серед затриманих є ті, які перебувають у розшуку чи неодноразово притягалися до відповідальності за кримінальні злочини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: комендантська година протокол суд постанова  
Матеріали по темі