Суспільство

У Житомирі пройшов фестиваль рибалки «FestFishing». ФОТО

23 June 2008, 12:40

Щойно закінчилася заборона на вилов риби, як рибалки кинулися до водойм. Рибалка  допомагає відволіктися від щоденних турбот,  злитися з природою, а головне непогано заспокоює нерви.   На  Житомирщині  стартував ще й відкритий фестиваль  рибного  лову «FestFishing», який зібрав людей різних професій – від   журналістів до  музикантів.   Організаторами фестивалю виступили  Житомирська обласна  спілка ветеранів афганської війни,  громадська організація «Творче об’єднання мистецтв «Аполлон» та громадське об’єднання «Дворянський Союз».  Головне у таких заходах прищепити культуру рибальства  і залучити якнайбільше людей до активного відпочинку, кажуть засновники фестивалю.

Ще перші півні не прокукурікали,  рибалки вже біля ставка.  Водойма біля с.Вереси  Житомирського району відома серед рибалок першокласним кльовом і гарною рибою. Фестиваль рибної ловлі зібрав як молодих так і рибалок зі стажем.  Після жеребкування та  традиційного у рибалок «Ні хвоста,  ні  луски» усі розійшлися по секторам лову.   Музикант Віктор Нєботов рибалить з дитинства,  а от на змаганнях  - вперше.  Каже, коли один на рибалці ,  не має такого азарту як на змаганнях. Після старту для кожного рибалки  головне нащупати ідеальну наживку, на яку сьогодні клює риба.  У кожного  рибака своє меню.  

«Рибальство для багатьох українців  не тільки відпочинок і задоволення,  а ще додатковий заробіток. Таких фестивалів не багато по Україні. Популяризувати рибальство  справа добра, піднімає культурний рівень українських рибалок. Та й старші рибаки завжди поділяться досвідом з новачками -  говорить   Олег Борисюк   - директор державного підприємства «Укрриба»  та  голова журі фестивалю.   -  Фестиваль організовано на високому рівні».

 Головний момент змагань – визначення переможця. Переможці визначалися в особистому заліку у трьох призових номінаціях: «Найбільша риба»,  «Найбільша кількість виловленої риби» та «Найбільша загальна вага виловленої риби».  За результатами змагань  найбільший улов склав  майже три кілограми,  а найбільша кількість виловленої риби – 66 хвостів. В обох номінаціях переможцем став Роман Осипчук, директор ТОВ «Спектр-Союз».   Найбільшу рибу  - дзеркального коропа  довжиною 24 см,  упіймав Олександр Данилюк, телеоператор Житомирської  ОДТРК.  Переможців нагородили медалями,  дипломами та цінними подарунками,  які знадобляться  кожному рибалці: комфортабельне рибацьке крісло,  компактна плита для приготування їжі та спеціальний контейнер для рибацьких  снастей.  Заохочуваний приз отримала  єдина жінка учасник змагань Таміла Бутко – заступник директора ТВО «Житомирська Хвиля».  Усі учасники змагань отримали пам’ятні дипломи фестивалю.

У зваженої і виміряної риби – одна дорога  у юшку. Так як її вміють готувати рибалки не вміє готувати ніхто.  Для приготування юшки потрібно   основний інгредієнт  -  гарна риба,  а ще  кілька  рибацьких секретів  і вдача. Рибалка  і головний кухар на фестивалі Олесь Стрільчик розкриває свій секрет приготування юшки. Каже, перед тим як  подавати юшку , потрібно затушити в ній  головешку  з вогнища та додати сто грам горілочки.  Тоді виходить  дуже смачно.

«Посьорбати юшки не головне,  - каже  Андрій Михайлик -  головний редактор парламентського телеканалу «Рада», який теж  приймав участь у змаганнях.  -   Головне зловити гарну рибу і поспілкуватися.  Адже рибалка не лотерея, тут зазвичай щастить бувалим». 

   

 

 

 

 

 

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі