Суспільство

​Вулиця в руїнах: у Коростені почали зносити зруйновані росією будинки та відбудовувати пошкоджені

16 July 2022, 15:01

Заїжджаємо на одну із вулиць в Коростені і одразу кидаються в очі забиті дошками вікна в будинках, трохи далі видніються пошкоджені дахи, оббиті плівкою, і свіжозбудований паркан, а за ним - напівзруйнована хата і половина автомобіля, припаркованого в дворі. Сусідні будинки перетворились на руїни, як і вся вулиця.

Завдяки росіянам, тут вони знищили цілу вулицю, а в себе вдома наполегливо продовжують розказувати, що не стріляють по цивільних об'єктах.

У ніч на 6 березня на цю вулицю російська авіація скинула 4 бомби. Удари були настільки потужними, що припарковані на вулиці автомобілі перелітали через будинки і опинялись на дахах.

В одному із цих будинків осколком відрізало ніжки дитині, хлопчику 2.7 рочків. Нині він з батьками та сестричкою на лікуванні за кордоном і вже вчиться ходити на протезах.

Після авіаудару вулиця опинилась у вогні, палали будинки, автомобілі, кричали люди. Іван пригадує, як прокинувся від свисту і гулу літаків та рятував маму, яка від удару опинилась в погребі.

“Вибух не такий був страшний, найстрашніше це свист. З переляку просинаюсь, мене контузило, підкинуло з ліжка і я відлетів, вдарився головою об комп'ютерний стіл. Виходжу, а мама впала в погріб, дістаю маму і чую знову свист, падає друга, я прикриваю собою маму, падаємо. Потім вилізли через вікно до сусідів, в них в будинку діти маленькі. На щастя всі живі. Дивлюся, а в сусідів напроти гараж горить, а там всередині 5 дітей, бо в них там укриття ”, - пригадує Іван.

Сусідські діти опинились заблокованими в палаючому гаражі. З допомогою рятувальників та всіх небайдужих дітей врятували, ніхто не постраждав.

На цьому подвір'ї і досі запах горілого. Від гаражу залишився лише обгорілий каркас. Будинок сім'ї з вигляду вцілів, але стіні всередині пошкоджені, вікна повилітали.

“Діти полякались дуже і ми. Ще й досі відходимо. Не знаю чи будуть ремонтувати, чи зносити. Привезли вікна, щоб встановити, почали робити, а воно все рушиться. Так ті вікна і лежать. Чекаємо експертизи”, - каже господиня Марія.

У сусідських будинках, які підлягають ремонту, вже встановили вікна, двері та полагодили дахи.

11 будинків на цій вулиці відновити вже неможливо.На подвір'ї досі розкидані речі домашнього вжитку, одяг, дитячі іграшки, книжки. 14 липня будинки вже почали зносити.

Фото зі сторінки Коростенської міської ради

Господарі переїхали до родичів та іноді навідуються до осель, які знищили росіяни. Для постраждалих будуватимуть нове житло.

“Процес відбудови триває в тих житлових будинках, де є мінімальні пошкодження, це дахи, вікна, двері. Міська влада планує виділити ділянку, десь до 23 тисяч квадратних метрів, щоб забезпечити цих осіб, які ось лишились без житла, а вже потім міська рада буде з ними вирішувати подальшу долю цих частин будівлі, які тут лишились”, - каже керівник Коростенської районної військової адміністрації Юрій Тарасюк.

Ударна хвиля пошкодила і багатоповерхівки на сусідніх вулицях, а також заклади освіти та історичний комплекс “Скеля”.

Масштаби біди могли бути ще більшими. Чотири бомби росіяни скинули на цю вулицю і ще 7 в різні райони Коростеня, ці 7 дивом не розірвались.

Нагадаємо, у ніч на 6 березня росіяни здійснили авіаудар по Коростеню. Житловий квартал перетворився на суцільні руїни.

Відео та фото наслідків авіаудару по житловому сектору у Коростені та Овручі – тут

Матеріал створено за сприяння ГО «Львівський медіафорум» у межах проєкту «ЛМФ Підтримка мережі журналістів».

Ірина Кирилович для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Коростень війна вулиця будинок росія бомба  
Матеріали по темі