Здоров'я

​Як допомогти собі самому при болю у спині та коли потрібно бігти до лікаря. Бліцінтерв’ю з вертебрологом житомирського центру «Відновлення»

27 July 2022, 11:37

Біль у спині – одна з найпоширеніших проблем зі здоров'ям дорослого населення. Сигналами, які можуть свідчити про патології хребта, є не лише «банальні» дискомфорт у попереку та «мурашки» в руках і ногах. «Пострілювання» в кінцівках і порушення чутливості, хворобливі відчуття в шийному відділі та скутість рухів, головний біль, запаморочення і навіть проблеми з травленням – усе це може бути проявами захворювань хребта і супутніх неврологічних недуг.

Як допомогти собі самому, коли болить спина; чим може обернутись «відсиджування» та коли до медзакладу потрібно мчати просто негайно – на ці та інші запитання відповідає лікар-вертебролог житомирського Медичного центру «Відновлення» Іван Ковальчук.

Чим займається вертебролог?

Вертебролог – це лікар який лікує хребет, а саме: міжхребцеві блоки – те, що називають «випав диск», – кили міжхребцевих дисків, корінцеві синдроми, запалення «сідничного нерву». Окрім болів у шиї та спині, також це болі, які виникають у верхніх та нижніх кінцівках або в ділянці суглобів.

Коли треба планувати візит, а коли бігти на прийом?

Звертатися до лікаря-вертебролога слід, коли у вас статична робота в одноманітній позі, коли у вас фізично важка робота, коли виникає наростаючий чи постійний біль, а також оніміння в спині чи кінцівках, головний біль.

Терміново відвідати слід тоді, коли виникає різкий біль в шиї, спині, «прострілюючий» біль по ходу кінцівки чи кінцівок, біль у суглобах без попередньої травми. А особливо коли біль виник під час руху чи навантаження і сковує рухи, зв'язуючи людину у вимушене положення.

Як допомогти собі самому?

Почати слід зі зручної пози, в якій біль зникає або стає менш інтенсивним. Для прикладу, лягти на спину і покласти невеликі валики під шию та поперек, ноги зігнути в колінах. Також це може бути сидяче положення в кріслі з дещо відкинутою спинкою та опорою у поперек. Допоможе також помірне тепло на болючу ділянку. Приймати будь-які препарати раджу лише за призначенням лікаря.

Що буде, якщо «відсидітися» й надовго відкласти візит до лікаря?

Часто чую від пацієнтів: «Було скрутило, потім пройшло потроху, тепер, якщо роблю різкий рух чи посиджу довше, то починає боліти».

Лікувати потрібно якнайраніше – тоді виникає менше ускладнень. Больові відчуття викликають звичку займати вимушене положення, що створює умови для нових проблем.

Часто люди терплять біль і затягують з походом до спеціаліста, адже бояться процедури «вправляння» спини та «хрускання». Як бути в цьому випадку?

Дійсно, висока кількість пацієнтів через негативний досвід бояться мануальної терапії та формують хибне уявлення про цю маніпуляцію. Цей метод не варто ототожнювати з «костоправством». Спеціаліст, який себе поважає, вчиться академічним методам, які є сформовані в алгоритми та дослідженні як метод. В арсеналі методів мануальних маніпуляцій лікарі використовують як м'які та делікатні методи і техніки, так і динамічні та активні. Ключовим в зазначеному питанні є вибір спеціаліста з вищою медичною освітою та широким запасом методів. Адже лише ґрунтовні знання і досвід лікаря у поєднанні із сучасним оснащенням медичного закладу зможуть назавжди позбавити пацієнта нестерпного болю неврологічного походження та вберегти від ускладнень.

Кожна мить нашого життя – неповторна, і жодної години не вдасться повернути назад. Тож чи варто дозволяти болю у спині бодай на день вибивати нас із колії у будні та псувати свята?

МЦ «Відновлення» має все для того, аби повернути радість повноцінного життя.

Записатися на консультацію та дізнатися подробиці можна за телефоном 0800 305 860 або безпосередньо у клініці «Відновлення» за адресою м. Житомир, вул. Любарська, 4. https://vidnovlennya.center/

«Відновлення» – клініка, де лікують причини, а не симптоми!

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Відновлення медична клініка спина біль вертебролог вертебрологія  
Матеріали по темі