Економіка

В Житомирській ОВА обговорювали можливу заборону експорту паливних пелет

27 October 2022, 14:36

В Житомирській обласній військовій адміністрації відбулася нарада щодо роботи деревообробної галузі області, зокрема виробництва паливних пелет: йшлося про можливу заборону експорту цієї продукції та наслідки цього рішення для виробників.

Про це 27 жовтня повідомляє начальник ОВА Віталій Бунечко.

«Безумовно, першочерговим завданням на сьогодні є забезпечення енергетичної безпеки нашої Держави під час одного з найскладніших за всю нашу історію опалювальних сезонів. Тому державне регулювання обсягів експорту альтернативних джерел палива, таких як дрова, тріска, відходи деревообробки є нагальним питанням. Адже саме цей ресурс дозволяє нам максимально знизити залежність від природного газу, який росія постійно використовує як зброю в енергетичній війні. На території Житомирщини виробництвом пелет, брикетів та гранул займається 10 підприємств, які експортують продукцію за кордон. В умовах воєнного стану пелетна галузь є стабільним джерелом валютного виторгу, створення робочих місць та розширення бізнесу на території громад. За останній рік експорт деревних гранул зріс у 15 разів. Сума експорту лише у половини з вищезазначених підприємств за останній місяць склала понад 50 мільйонів гривень, на яких працює понад 500 осіб», - йдеться у повідомленні.

Керівник ОВА зазначає, що повна заборона експорту пелет може негативно позначитися на виробниках цієї продукції, яка має попит на експортних ринках. У той час коли на внутрішньому ринку для опалення в більшості випадків використовуються дрова та тріска.

«Виробництво пелет вирішує також екологічну проблему – переробляє сотні тон відходів деревообробки. За словами виробників, наявні обсяги виробництва цього виду палива значно перевищують потреби внутрішнього ринку. Тому в разі заборони експорту вони вимушені будуть значно скорочувати виробництво, що призведе до зниження валютних надходжень та накопичення відходів деревообробки. З огляду на це, необхідно детально проаналізувати реальну потребу внутрішнього ринку в цьому виді палива та врахувати це при розгляді питання про заборону експорту відходів деревообробки та похідної продукції. До того ж виробники, при збереженні можливості експорту, готові закривати внутрішньоукраїнську потребу за пільговою ціною», - інформує Віталій Бунечко.

Усі напрацювання наради будуть направлені до відповідних урядових установ для врахування в роботі та прийняття виваженого рішення, на користь держави, споживачів та українського бізнесу.

Нагадаємо, комунальне підприємство «Житомиртеплокомуненерго» 6 жовтня уклало договір з київським ТОВ «Спецтермомонтаж-Енерго» на закупівлю двох модульних котелень вартістю 11 млн грн, для роботи яких потрібна тріска деревини (пелети).

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі 18 листопада 2021 року в тестовому режимі запустили районну котельну на провулку Винокурному, яка працюватиме на відходах деревообробної промисловості. Цю котельню 30 серпня 2022 року показували голові правління НАК «Нафтогаз України» Юрію Вітренку під час його візиту в Житомирі та обговорення планів із запуску трьох котелень, які генеруватимуть тепло й енергію зі щепи і відходів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОВА бізнес пелети Бунечко експорт деревообробка  
Матеріали по темі