Місто

Влада Житомира хоче перейменувати 18 вулиць та провулків. Список

8 November 2022, 09:56

Влада Житомира збирається перейменувати 18 вулиць та провулків – привести назви у відповідність до українського правопису.

Відповідний проєкт рішення сесії 8 листопада оприлюднений на сайті міської ради.

«Відповідно до рекомендацій Уповноваженого із захисту державної мови щодо окремих питань застосування української мови, як державної мови у діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування (в частині найменування, перейменування, унормування назв географічних об'єктів та об'єктів топоніміки населених пунктів), враховуючи обґрунтування Житомирського державного університету імені Івана Франка щодо приведення окремих назв об'єктів топоніміки м. Житомира до українського правопису та рекомендації міської комісії з топоніміки (протокол № 1 від 03.10.2022), керуючись статтями 26 та 37 Закону України: «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада вирішила перейменувати топонімічні об'єкти у місті Житомирі без зміни нумерації будівель згідно з додатком», - йдеться у проєкті рішення.

Житомирській регіональній філії Державного підприємства «Національні інформаційні системи» пропонується внести назви перейменованих топонімічних об’єктів до Словників Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

В разі ухвалення рішення управління житлового господарства в бюджеті розвитку міста на 2023 рік має передбачити кошти на виготовлення та встановлення табличок з назвами вулиць і адресами будинків.

В додатку до проєкту рішення – перелік з 18 об’єктів:

Нагадаємо, міська комісія з топоніміки 3 жовтня розглянула звернення житомирян щодо перейменування одинадцяти вулиць, парку Гагаріна та зміни назв вулиць відповідно до вимог сучасного правопису.

Як повідомляв Житомир.info, в травні 2022 року кандидат історичних наук Геннадій Махорін розповідав, що у Житомирі 26 вулиць та провулків потребують заміни назв у процесі «дерусифікації». На початку серпня експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики України з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму визначила список десяти найбільш поширених «російських» урбанонімів, які рекомендуються до перейменування у першу чергу, у центрі Житомира таких є три.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: перейменування міськрада вулиця провулок 
Матеріали по темі