Суспільство

Міністерство культури назвало 10 топонімів, які варто дерусифікувати, в центрі Житомира є три з них

2 August 2022, 17:52

Експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики України з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму визначила список десяти найбільш поширених «російських» урбанонімів, які рекомендуються до перейменування у першу чергу.

Про це 2 серпня повідомляє пресслужба Мінкульту.

«Експертна рада підтримує рішення органів місцевого самоврядування з перейменування топонімів, які пов’язані з державою-агресором, комуністичним тоталітарним режимом, імперськими та радянськими ідеологемами. Проаналізувавши ситуацію, що склалася у топонімічному просторі України, Експертна рада звернула увагу на те, що значна кількість власних назв, що позначають такі елементи просторової структури міста як вулиці, площі, проспекти тощо – пов’язана з росіянами, чиї життя та діяльність, за великим рахунком, не мають стосунку до України, її історії, науки, культури, та у більшості випадків не народилися тут», - йдеться у повідомленні.

До ТОП-10 найчастіше вживаних топонімів входять:

Юрій Гагарін;

Олександр Пушкін;

Іван Мічурін;

Валерій Чкалов;

Максим Горький;

Михайло Лермонтов;

Олександр Суворов;

Володимир Маяковський;

Олександр Матросов;

Володимир Комаров.

«З метою мінімізації впливу радянсько-російських наративів на світогляд українців, встановлення історичної справедливості та відновлення української історично-національної топоніміки, Експертна рада МКІП рекомендує під час проведення перейменувань вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших урбанонімів розглядати можливість заміни вищезазначених назв», - наголошують у міністерстві.

Зауважимо, що в Житомирі міський парк культури та відпочинку – імені Юрія Гагаріна, хоче вже тривалий час обговорюється питання його перейменування на Шодуарівський, а біля парку є вулиці Пушкінська і Лермонтовська.

Нагадаємо, за словами кандидата історичних наук Геннадія Махоріна у Житомирі 26 вулиць та провулків потребують заміни назв у процесі «дерусифікації». Щодо пам’ятника російському поетові Олександру Пушкіну, який знаходиться на Старому бульварі, то Махорін вважає, що той має залишитися на місці «адже він виконує важливу архітектурну планувальну функцію», а мер Житомира пропонував вирішити долю цього пам’ятника на міському референдумі.

Як повідомляв Житомир.info, 23 квітня 2022 року у місті Малин Житомирської області перейменували понад три десятки вулиць і провулків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінкульт дерусифікація Пушкін парк перейменування вулиця  
Матеріали по темі