Місто

Як у житомирському садочку та в ліцеї облаштували «Пункт незламності»

8 December 2022, 16:55

У Житомирі облаштували «Пункти незламності» в кінотеатрі, палаці культури, міській раді та в інших приміщеннях. Втім, найбільше питань виникає стосовно роботи таких пунктів в освітніх закладах, адже діти не мають контактувати з відвідувачами.

8 грудня журналісти Житомир.info подивилися, як облаштували Пункти незламності у садочку та в одному з ліцеїв.

У садочку не приховують: батьки малечі були занепокоєні тим, що у заклад будуть приходити сторонні люди.

«До мене особисто зверталися батьки. З думкою батьків ми рахуємося, адже – це наша громадськість, наша підтримка. Тому ми так облаштували наш «Пункт незламності, що він функціонує незалежно від садочка. Приймаємо дітей на другому центральному вході, а в «Пункт незламності» є вхід зі сторони вулиці Грушевського. За нашим садочком закріплено два бомбосховища. Наші діти йдуть у бомбосховище, яке розташовано на території нашого закладу, а людям пропонують перейти через дорогу у центр пробації, там у нас є 100 квадратних метрів, які за договором рахуються за нашим садочком», - розповідає завідувачка ДНЗ №10 Наталія Гуть.



У «Пункті незламності» є все необхідне: інтернет, світло, тепло та вода. На вулиці додатково встановили намет.

«У нас є ковдри, пледи, забезпечили генератором, чай, кава, печиво. Додатково ми поставили туалет і намет для людей з інвалідністю, тому що наші двері не передбачені для людей на візках. Намет буде працювати у блекаут. Туди додатково буде встановлений генератор, польова кухня», - говорить завідувачка ДНЗ №10 Наталія Гуть.

Пункт працює щодня. Завідуюча садочком розповідає, що за час роботи до них приходило близько 30 людей. Зазначають, що переночувати тут неможна.

«Зараз ми забезпечуємо 24/7. У нас є працівник нашого закладу, який сидить і допомагає. Коли приходять люди, їм допомагає зарядити телефон. Було таке, що не в усьому місті подали електроенергію, і дійсно приходила людина працювати, фактично 6 годин перебувала у нас в садочку, і телефон приходили заряджати. Якщо потрібно переночувати, то ні. Зараз ми не надаємо такі послуги, як залишитися і переночувати. У нас стоять ліжечка, але це для матусь з маленькими дітьми», - каже завідувачка ДНЗ №10.

У працівників садочка немає повноважень перевіряти людей, які приходять в «Пункт незламності».

«Враховуючи те, що садочок забезпечує роботу «Пункту незламності», і 99% – це жінки, тому наше побажання, прохання, щоб з нами на чергуванні в пункті перебували органи правового порядку», - додала Наталія Гуть.

«Пункт незламності» облаштували в холі ліцею №4. Він працює 24/7, тут є чергові.

«Для матусь у нас є візочок, щоб покласти дитину. Є манежі, теплі ковдри, маленька бібліотека, де діти можуть читати. Для дорослого перша потреба – це тепло, у нас є гармата, якою можна обігрітися, є генератор, який дає можливість бути зі світлом, з інтернетом, також - зарядити телефон. Якщо є потреба, то можна переночувати. У нас є велика спортивна зала, є матраци, ковдри, все необхідне, щоб людина могла переночувати», - розповідає директорка Ліцею №4 Оксана Журавська.

Тут є польова кухня, але відвідувачі самостійно не зможуть нею скористатися, їжу готуватимуть кухарі.

«На вулиці є польова кухня. Дуже раді й вже випробували її. У нас є спеціальні люди, призначені для цього, кухарі, які будуть готувати їжу. Все передбачено це і посуд, і люди», - каже директор Ліцею №4.

За словами директорки, учні не контактують з відвідувачами «Пункту незламності». Проте, щоб потрапити в їдальню, пройти повз облаштований куточок дітям доведеться.

«У нас відокремлений куточок для «Пункту незламності», діти окремо від пункту. У нас два входи: один для дітей, а інший - для відвідувачів «Пункту незламності». У нас є тимчасове укриття, дуже добре, що воно знаходиться поруч. Відвідувачі, які прийдуть до нас, і буде лунати сигнал «повітряної тривоги», то вони зможуть пройти в укриття. Це те саме, що використовується для учнів», - сказала директорка Ліцею №4 Оксана Журавська.

Зазначимо, що у Житомирі «Пункти незламності» облаштували більш ніж у 10 освітніх закладах.

Оновлена карта з «Пунктами незламності» тут.

Нагадаємо, у випадку довготривалого відключення електроенергії поліцейські відділки та пожежні частини працюватимуть як «Пункти незламності», адреси частин та відділів і мобільних пунктів ДСНС дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 23 листопада 2022 року житомиряни грілися та заряджали гаджети в «Пунктах незламності», В одному з таких пунктів люди були і вранці 24 листопада. Адреси пунктів незламності у Житомирі та селі Вереси дивіться тут. 25 листопада обласна військова адміністрація нагадувала адреси більш ніж 300 «Пунктів незламності», які є на території області, та просила інформувати про можливі проблеми у роботі цих пунктів за телефоном: 067 499-29-16.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пункт незламності освітній заклад садочок дистадок ліцей ДНЗ Гуть Журавська 
Матеріали по темі