Місто

Скільки дітей з інших громад навчається у Житомирі та чому не беруть у садок з Оліївською пропискою

2 February 2023, 15:01

До редакції Житомир.info звернулася стурбована мама, каже: не може влаштувати дитину у садочок, бо немає житомирської прописки.

«Ми прописані в Оліївській ОТГ. З 1 вересня дитина має піти у садочок. Коли звернулися до житомирського садочка, нам одразу сказали, що громада має борг, тому нас не візьмуть. Я вважаю це не справедливим, адже у нас немає альтернативи. І чому така громада не може заплатити, не розуміємо»,- скаржиться Тетяна.

У житомирських садочках та школах навчається більш ніж 4 тисяч дітей з приміських громад, - зазначають у департаменті освіти.

«У школах Житомира з 1 по 11 клас навчається 4 658 дітей. Це Житомирський район переважно. Це Станишівка, Новогуйвинське, Довжик, Зарічани - різні громади, які розташовані біля Житомира. Є ще з інших міст, у цю цифру, 4 658, враховані внутрішньо переміщені особи - це більш ніж 600 осіб», - розповідає перша заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

У Житомирі не хочуть приймати дітей з інших територіальних громад, адже вони не платять кошти за навчання, пояснюють у департаменті освіти. Додають, що є виключення – Оліївська громада, яка у 2019 році підписала відповідний договір. Тому у садочках та у школах з 1 по 3 клас нині навчається 231 дитина. Але зараз громада заборгувала.

«3,6 млн – це сума, яку сплатили, 2 млн маємо боргу за 2022 рік. Подальша співпраця, у бюджеті Оліївської громади закладені кошти на подальше навчання дітей», - сказала перша заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Тому дітей з Оліївської ОТГ можуть не зарахувати до садочка або школи, поки не вирішиться фінансове питання.

«З 1 січня поки не побачимо у бюджеті подання, не розглядаємо. Там змінювалося керівництво, можливо, вони до кінця не зрозуміли, що борг накопичують із січня по грудень. За 2022 рік жодного боргу не сплачено, вони не відмовляються від боргу, але у бюджеті поки не бачимо, що даний борг зайшов і ми домовились на його реструктуризацію. Через те, що у нас сьогодні 89 млн недостачі по заробітній платі, то кожна копійка має бути врахована», - зазначила Світлана Ковтуненко.

Також у департаменті освіти пояснюють, що подібна ситуація, коли громади не сплачують за своїх дітей, б’є по бюджету Житомира. Зараз підраховують скільки обходиться навчання одного учня, називають приблизну суму.

«15 тисяч на одного учня. Потреба росте на одного вихованця, але це залежить від того, що підвищилися тарифи, у цьому об'ємі 15 % йде на комунальні послуги. Буде сесія, де затвердимо розрахунковий показник, вже знаючи показники, які прийшли з держави, й тоді будемо офіційно говорити розрахунковий показник на одного учня», - сказала Світлана Ковтуненко.

Також назвали заклади, де навчається найбільше дітей з інших громад – це 15, 16, 26 та 28 школи.

Нагадаємо, 11 січня 2023 року Житомирський виконком розподілив три субвенції на загальну суму понад 534 млн грн, з них 520 млн грн – освітня субвенція.

Як повідомляв Житомир.info, на 2022 рік Житомирській міській територіальній громаді було заплановано 551 млн 403,4 тис. грн освітньої субвенції, що в два рази більше, ніж в 2018 році.

Зазначимо, що у 2021 році Житомирська міська рада надавала роз'яснення для батьків, хто має право на першочергове зарахування до першого класу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: садок дитячий садок садочок навчальний заклад прописка громада Оліївська прописка Ковтуненко 
Матеріали по темі