Культура

В Україні триває дерусифікація бібліотек: за кілька місяців списали приблизно 11 млн російськомовних книг

6 February 2023, 15:58

З початком повномасштабної війни Міністерство культури та інформаційної політики надало бібліотекам рекомендації щодо списання певних типів книг. Станом на листопад минулого року в публічних бібліотеках близько 19 млн примірників книг було списано. З них приблизно 11 млн російською мовою.

Про це 6 лютого повідомляє пресслужба Верховної Ради України з посиланням на інформацію народної депутатки, заступниці голови Комітету ВР із питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенії Кравчук.

«Списують і деякі україномовні книги радянської доби. Також є рекомендації списувати й вилучати книги, автори яких виступили з підтримкою збройної агресії проти України. Є цілий список таких авторів, які потрапили під санкції. Загалом співвідношення книг російською та українською мовами в наших бібліотеках дуже печальне. Тож зараз ідеться про те, що швидше необхідно поновлювати фонди й закуповувати книги українською мовою», - зазначила Євгенія Кравчук.

Вона наголосила, що Інститут книги закуповує винятково українські книги на відміну від місцевої влади, бо бібліотеки перебувають на балансі або обласних рад, або рад ОТГ.

«Депутатам вдалося внести правку у бюджет 2023 року про збільшення фінансування Інституту книги. Це значно менше, ніж нам би хотілося, але завдяки тому, що наразі виділено, будуть проплачені закупівлі видань, які фінансуються з бюджету Мінкульту», - сказала політикиня.

Вона уточнила, що наразі у публічних бібліотеках України близько 44% книг російською мовою, решта українською мовою чи мовами країн ЄС. Тож співвідношення на користь літератури українською мовою необхідно нарощувати.

Нагадаємо, 23 травня 2022 року журналістам Житомир.info розповідали, що з бібліотек у Житомирі почали прибирати пропагандистську російську літературу, а також зазначали, що це за книжки та куди їх дівали з полиць.

Як повідомляв Житомир.info, 5 травня 2022 року Міністерство культури та інформаційної політики України повідомило, що з українських бібліотек вилучать пропагандистську російську літературу та замінять її якісною україномовною.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: книга бібліотека пропаганда 
Матеріали по темі