Місто

«Чорний день» житомирських енергетиків: без світла ще 42 тис. абонентів, деякі – більше доби, сусідні області допомагають

10 March 2023, 16:19

У ніч на 9 березня росіяни вдарили по об’єктах енергетичної інфраструктури. У АТ «Житомиробленерго» не приховують, що ситуація надскладна.

«Вчора у нас був «чорний день» в енергетиці нашої області, а сьогодні дуже важкий день», – говорить голова правління АТ «Житомиробленерго» Олексій Шекета.

Енергетики продовжують працювати над відновленням. Зараз без світла все ще залишаються 42 тисячі абонентів.

«На вчорашній день було відключено 150 тисяч, а зараз 42 тисячі. Ми стали більше реципієнтами енергії, у нас немає власних джерел, що і призвело до такої ситуації важкої. Нам зараз допомагають з різних областей, тому ми робимо перемикання з інших областей – це рука допомоги енергетика енергетику. Найбільше допомагають – це Київська область, велика подяка вінничанам, вони завжди нас підтримували, навіть у часи, коли були відключення, Вінниця – одна з основних наших друзів енергетичних, далі Рівне та Хмельницький», – розповідає голова правління АТ «Житомиробленерго» Олексій Шекета.


Називають населені пункти, де ситуація з електропостачанням найскладніша.

«Це Баранівка, частково Бердичів, частково Житомир, частково Звягель, Пулини, Романів та Чуднів. Це такі крупнонаселені пункти і всі села навколо, які пов'язані із цими районами», – зазначив Олексій Шекета.

У деяких житомирян світла немає майже добу. В обленерго пояснюють, з чим це пов'язано та скільки таких абонентів.

«Це неможливість передати електричну енергію. Фактично, якщо обриваються дроти, то, щоб їх відновити, потрібен час. Враховуючи, що у нас важка ситуація, нетипова, тому що таких аварій за час, коли я тут працюю, такого не було. Тому ми намагаємося зробити все, аби мінімізувати ситуації. Таких споживачів у нас близько 1,5 тисячі. Ми зараз намагаємося відновити ті електромережі, які були пошкоджені, коли ми їх відновимо, а я маю надію, що зробимо до настання пікових годин, тоді буде трохи легше. Не будемо загадувати, роботи дуже багато, завдань дуже багато працюємо 24/7», – розповідає голова правління АТ «Житомиробленерго».

Голова правління АТ «Житомиробленерго» прогнозує, що вихідні можуть стати справжнім випробуванням, тому людей просять заощаджувати електроенергію.

«Ми маємо зрозуміти, що живемо у воєнний час, і розуміти, що сьогодні не можемо дозволяти собі те, що дозволяли у мирний час. Якщо хтось хоче зайву лампочку увімкнути, значить він не дозволив комусь увімкнути лампочку, яка необхідна зараз на іншій частині міста», – зазначив Олексій Шекета.

Нагадаємо, що у зв’язку з різким зниженням напруги в мережі у Житомирській області зранку 10 березня виникли аварійні відключення електроенергії, графіки погодинних – тимчасово не діяли.

Як повідомляв Житомир.info, в ніч на 9 березня росіяни вдарили по підстанції в Житомирі, внаслідок чого частина міста лишилася без світла і води. У ранковому зверненні мер Сергій Сухомлин повідомив, що Житомир атакували «шахедами». За інформацією начальника Житомирської обласної військової адміністрації Віталія Бунечка після влучання в області без енергопостачання залишилися майже 150 тисяч абонентів, але, на щастя, минулося без постраждалих. Увечері 9 березня начальник ОВА повідомив, що до електрики під'єднали майже 100 тисяч абонентів, які були без світла після ворожого обстрілу об’єкта енергетичної інфраструктури.

Вранці директор КП «Житомирводоканал» інформував, що водою забезпечені 98% споживачів обласного центру. Вдень міська рада попередила, що до початку наступного тижня електротранспорт точно ходити не буде, а теплокомуненерго обіцяло до кінця доби підключити всі котельні.

По обіді 9 березня міський голова Сергій Сухомлин зібрав брифінг, на якому розповів, як Житомир оговтується від нічного ворожого удару по об’єкту енергетичної інфраструктури.

Увечері 9 березня АТ «Житомиробленерго» розробило графік погодинних відключень електроенергії у місті й області.

Зранку 10 березня у водоканалі запевнили, що на випадок відсутності електроенергії вода у Житомирі буде завдяки генераторам, проте в деяких будинках лише до 5 поверхів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: світло електроенергія електроживлення електропостачання Шекета обленерго відключення  
Матеріали по темі