Суспільство

З 1 квітня у Житомирській області стартує нерестова заборона на вилов риби, але любительське рибальство дозволене

24 March 2023, 10:49

На території Житомирської області з 1 квітня 2023 року розпочинається нерестова заборона на вилов риби.

Про це 24 березня попередив Житомирський рибоохоронний патруль.

«1 квітня 2023 року у Житомирській області вступає в силу щорічна заборона на вилов риби. Заборона встановлюється з метою збереження водних біоресурсів і створення сприятливих умов для нересту риби. Адже нерест – це найважливіший період в житті риб», – йдеться у повідомленні.

Відповідно до наказу Управління Держрибагентства у Житомирській області від 23 березня 2023 року № 16 (http://zt.darg.gov.ua/files/14/nakaz_nerest_2023.pdf) затверджено строки нерестового періоду під час якого забороняється займатися риболовлею на водних об’єктах Житомирської області:

• з 1 квітня по 20 травня – на річках області та їх кореневих водах;

• з 1 квітня по 9 червня – на водосховищах;

• з 1 квітня по 30 червня – в придаткових водах.

Відповідно до оновлених Правил рибальства під час нересту дозволяється виключно любительське рибальство на водоймах загального користування гачковими знаряддями вилову з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою з берега за межами нерестовищ, а також в адміністративних межах населених пунктів.

Зазначається, що Житомирський рибоохоронний патруль спільно з правоохоронними та природоохоронними службами посилено контролюватиме водойми області в нерестовий період.

Порушення правил рибальства в цей час карається як накладенням штрафів, так і притягненням до кримінальної відповідальності. Сума штрафів за порушення правил рибальства згідно КУпАП становить від 34 до 680 грн. За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду, передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ст. 249 ККУ: штраф від 1 700 до 3 400 грн або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Житомирський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватися вимог чинного природоохоронного законодавства. Якщо ж ви помітили порушення Правил рибальства або Порядку придбання чи збуту водних біоресурсів, варто повідомляти на «гарячу лінію» Управління: (067) 414-60-74.

Нагадаємо, цьогоріч в Україні вперше ввели окрему заборону на вилов щуки: вона вступила в дію з 15 лютого 2023 року.

Як повідомляв Житомир.info, у ніч на 9 березня 2023 року на річці Гнилоп’ять поблизу села Бистрик Бердичівського району рибоохоронний патруль викрив порушника, який незаконно виловив понад 30 кг риби, завдавши майже 177 тис. грн збитків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: риба риболовля рибалка рибоохоронний патруль нерест  
Матеріали по темі