Події

У Житомирі до суду передали справу щодо приватного підприємця, який з «колегою» налагодив схему виїзду чоловіків за кордон

24 March 2023, 15:44

У Житомирі до суду скерували обвинувальний акт щодо приватного підприємця, який виготовляв документи про «непридатність» до військової служби та переправляв ухилянтів за кордон.

Про це 24 березня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Прокурори Житомирської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом сприяння у незаконному переправленні особи через державний кордон України, шляхом надання засобів та усунення перешкод, учиненому з корисливих мотивів, а також підробленні офіційних документів та їх збуті (ч. 3 ст. 332 КК України, ч.ч. 1, 3 ст. 358 КК України)», – йдеться у повідомленні.

У прокуратурі нагадують, що канал переправлення призовників через кордон за власно виготовленими підробленими документами про «непридатність» призовників до військової служби організував 37-річний приватний підприємець.

Для популяризації свого кримінального бізнесу він створив у соцмережі тематичну групу «виїзд за кордон». Крім цього, у телефонних розмовах з ухилянтами роз’яснював запропоновану схему незаконного перетину державного кордону, із зазначенням конкретного пункту пропуску. А для переконливості ще й демонстрував зразок підробленого документа.

Такий комплекс послуг обвинувачений продавав у середньому за 24 тис. грн.

Слідством задокументовано протягом минулого року 8 фактів підроблення та збуту офіційних документів чоловікам призовного віку, половині з яких надано сприяння у незаконному переправленню через державний кордон України.

Під час обшуку у помешканні ділка вилучено комп‘ютерну та оргтехніку, банківські картки, печатки, мобільні телефони та інші речові докази протиправної діяльності.

Наразі накладено арешт на майно фігуранта провадження, а саме: три транспортні засоби (автомобіль та мотоцикли), частину будинку та частину земельної ділянки. Також його позбавлено права відчужувати зазначене майно.

Злочин викрито Житомирською обласною прокуратурою спільно з Управлінням СБ України в області та слідчим управлінням Головного управління Нацполіції в області, яке проводило досудове розслідування.

Примітка прокуратури: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

У пресслужбі ГУНП у Житомирській області уточнюють, що обвинувачений – 37-річний житель с. Лісівщина. Він сприяв незаконному перетину кордону щонайменше 8 особам і загалом отримав від них за свої послуги майже 200 тисяч гривень. Чоловікові інкримінується підроблення та збут офіційних документів (ч. 1 ст. 358 ККУ), вчинене повторно (ч. 3 ст. 358 ККУ) та сприяння в незаконному переправленні особи через державний кордон України, шляхом надання засобів та усунення перешкод, учиненому з корисливих мотивів та повторно (ч. 3 ст. 332 ККУ). Йому загрожує до 9 років ув’язнення.

Нагадаємо, 22 листопада 2022 року управління СБУ в Житомирській області повідомляло про блокування чергового каналу протиправного виїзду за межі України чоловіків призовного віку на підставі фейкових документів про непридатність до військової служби. Зазначалося, що упродовж пів року організатори схеми «зняли» з військового обліку декілька сотень осіб, які підпадають під призов. Оперативники спецслужби встановили, що «міграційну» діяльність організували двоє приватних підприємців із Житомира. Через спеціально створений телеграм-канал вони пропонували чоловікам призовного віку із усієї України виїхати за кордон «за станом здоров’я».

Як повідомляв Житомир.info, 8 листопада 2022 року в центрі Житомира затримали 47-річного місцевого жителя, який організував схему переправлення за кордон військовозобов’язаних під виглядом волонтерів: вартість «послуги» становила від 500 до 1 тис.доларів з клієнта, сума залежала від терміновості виїзду. Дозволи на виїзд чоловік оформляв через благодійний фонд, засновниками якого є депутати Житомирської обласної ради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ поліція ухилянт ухиляння призов призовник кордон  
Матеріали по темі