Суспільство

Обурлива реклама: держава збирається реагувати на комерційне використання тематики ЗСУ

28 March 2023, 14:59

Реклама не повинна містити інформації або зображень, які порушують етичні, гуманістичні, моральні норми, нехтують правилами пристойності, законодавство забороняє розміщувати рекламу, що може завдати шкоди особам, державі чи суспільству.

Про це 27 березня повідомив заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов.

«Реально, обуренню немає меж, коли читаєш про пропозицію епіляції на фоні наших військових та під гаслами допомоги ЗСУ або коли зустрічаєш різні напої, в тому числі алкогольні, в найменуванні яких використовуються назви міст України, історія яких сповнена не тільки героїзмом, а й трагедією. Реклама не повинна містити інформації або зображень, які порушують етичні, гуманістичні, моральні норми, нехтують правилами пристойності. Законодавство забороняє розміщувати рекламу, що може завдати шкоди особам, державі чи суспільству. Так само, правова охорона торговельній марці надається у випадку, якщо ця торговельна марка не суперечить публічному порядку або загальновизнаним принципам моралі. Провели робочу зустріч з Держпродспоживслужбою та Українським національним офісом інтелектуальної власності та інновацій. Фактично, два ключових державних регулятора, один з яких здійснює державний контроль за додержанням законодавства про захист прав споживачів і реклами, інший в усіх питаннях інтелектуальної власності. Домовилися про миттєвий (прямо сьогодні) запуск «гарячих ліній» в обох структурах, включаючи територіальні органи для оперативного реагування про подібні випадки.», - йдеться у повідомленні.

Заступник керівника ОП наголосив, що мораторій на проведення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду за постановою КМУ № 303 від 13.03.2022 року не стосується перевірки реклами. Він також зазначив, що паралельно, запустили процес підготовки законодавчих змін, які зробили б процес превентивного реагування держави на подібні випадки недоброчесної діяльності, що порушують норми суспільної моралі, швидким і зрозумілим, а відповідальність за порушення більш відчутною.

Ввечері 27 березня Держпродспоживслужба нагадала про дотримання вимог у сфері реклами.

«Тема героїзму нашого народу, наших захисників є вкрай важливою для українського суспільства в умовах воєнної агресії безжалісного ворога. І цю тему необхідно постійно розвивати та поширювати, розповідаючи правду про героїзм наших воїнів, їх перемоги та сьогодення. Це наша загальна місія – вона наближає час перемоги. Але навіть така важлива робота має здійснюватися в рамках законодавства. На жаль аналіз ринку реклами засвідчив, що дії деяких суб’єктів господарювання, можливо ненавмисні, містять факти порушення законодавства про рекламу. Зазначена реклама містить зображення наших військових, візуальний матеріал з місць реальних боїв, зброї та військової техніки, місць дислокації, зображення державних символів тощо», - зазначається у повідомленні.

Наголошується, що закон «Про рекламу» забороняє:

розміщувати рекламу, що може завдати шкоди особам, державі чи суспільству;

використовувати або імітувати зображення Державного Герба України, Державного Прапора України, звучання Державного Гімну України;

вміщувати зображення фізичної особи або використовувати її ім’я без письмової згоди цієї особи;

використовувати зображення справжньої або іграшкової зброї, вибухових пристроїв.

За виконанням таких вимог законодавства пильнує Державна служба України з питань захисту прав споживачів та захисту споживачів. У разі виявлення порушень обов’язково інформуйте про це Держпродспоживслужбу та її територіальні органи.

Нижче – добірка фото з мережі інтернет «патріотичних» продуктів

Як повідомляв Житомир.info, в березні 2023 року у Житомирі на бордах і на стінах писали патріотичні вірші, молитви за Україну, запрошували доєднатися до бригад, які захищають країну або ж до інформаційних військ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: реклама ЗСУ Держпродспоживслужба ОП Смирнов  
Матеріали по темі