ДОПОМОГА

Центри служби крові потребують донорів, з негативним резус-фактором – найбільше

5 April 2023, 13:17

У центрах служби крові чекають донорів крові резус-негативної належності.

Про це 4 квітня повідомляється на сторінці Міністерства охорони здоров’я України.

«Cтале забезпечення донорською кров’ю та її компонентами є однією з умов обороноздатності країни та запорукою її національної безпеки. Завдяки підтримці українців вдалося достатньо збільшити щоденний запас еритроцитарних компонентів крові. Проте серед нас, як і серед всього населення Європи, лише 14% мають кров резус-негативної належності. Відповідно і кількість донорів резус-негативного фенотипу — невисока. Водночас звертаємо увагу, що в критичних ситуаціях, у разі масивних крововтрат постраждалим із будь-яким фенотипом, як першу дозу можна застосовувати еритроцити або кров резус-негативної належності О (І) групи. Тому важливими є сталі запаси компонентів крові усіх груп і резус-належності», - йдеться в повідомленні.

Щоб здати кров, необхідно зателефонувати до центру крові у вашому місті або найближчому до вас.

Актуальні телефони центрів крові — за посиланням: https://utcc.gov.ua/tsentry-krovi/

Нагадаємо, станом на 21 грудня 2022 року обласний центр крові у Житомирі гостро потребував донорів з негативним резус-фактором та автобус для мобільної бригади

Як повідомляв Житомир.info, 19 вересня 2022 року в Україні запустили кампанію «Твоя кров може воювати», серед житомирян охочих стати донорами було замало.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кров донорство центр крові МОЗ 
Матеріали по темі