Влада

У Житомирі Володимир Зеленський з прем’єр-міністром Естонії говорили про допомогу Україні та завітали в університет

24 April 2023, 18:27

У Житомирі 24 квітня президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Естонської Республіки Каєю Каллас, яка прибула у нашу країну з візитом.

На закритій нараді вони обговорили подальшу допомогу, як в озброєнні, так і на політичному фронті для набуття членства у Євросоюзі та НАТО. Після чого підписали спільну декларацію.

«Сьогодні ми обговорили наші очікування від Вільнюського саміту НАТО. Зараз саме той час, коли Альянс потребує амбітних рішень. Надійна безпека у Європі може ґрунтуватися лише на повній визначеності у відносинах на східному фланзі НАТО, передусім у відносинах між Україною й НАТО. Потрібне позитивне політичне рішення Альянсу щодо вступу України, і я дякую Естонії за підтримку саме такого посилення НАТО й за фіксацію в підписаній нами декларації нашої спільної мети. Звичайно, говорили сьогодні й про відбудову України. Естонія стала першою державою, яка розпочала практичне відновлення на нашій землі тут, в Житомирській області, в Овручі. Це правильний приклад для багатьох інших партнерів. Я сьогодні порушив питання стосовно структуризації допомоги щодо відбудови, зокрема створення відповідного представництва, офісу тут, на Житомирщині», – говорить президент України Володимир Зеленський.

«Як ви правильно зазначили, свобода має подолати тиранію – це наше спільне завдання і наш фокус номер один. Все це має продовжуватися у достатніх масштабах, щоб Україна перемогла у цій війні. Також це причина, чому я запропонувала Європейському Союзу спільну закупівлю мільйона артилерійських снарядів для України, відправити їх напряму в Україну. Рішення було ухвалене в березні, і зараз нам потрібно переконатися, що воно буде належним чином виконане. Мій Уряд прийняв рішення минулого тижня відправити артилерійські снаряди в Україну, власне, ми його виконуємо, свою функцію. Задля миру у Європі нам потрібна Україна у Європейському Союзі й у НАТО. І це також посил спільної декларації, яку ми щойно підписали», – сказала прем’єр-міністр Естонської Республіки Кая Каллас.


Президент зазначив: нову історію Європи Україна і народ Естонії створюють разом, після чого нагородив Каю Каллас орденом князя Ярослава Мудрого ІІ ступеня.

На брифінгу для журналістів президент розповів про звільнення з полону цивільних осіб.

«За цей час ми звільнили з полону 2 238 людей. Центр працює щоденно 24/7. З майже 2 250 людей 140 людей є цивільними. Працюємо над звільненням військових та цивільних. Авжеж катування відбуваються перш за все над героями нашої держави, над тими, хто захищав, щоб показати відповідний результат. Ми працюємо постійно і будемо продовжувати це робити», – сказав Володимир Зеленський.

Президент говорив й про обороноздатність Житомирщини.

«Сьогодні у нас буде комплексна доповідь від місцевої влади, військових, прикордонників, правоохоронців, адже захист має бути комплексний. Я вважаю, що саме на сьогодні, згідно з всіма даними, що маю, загрози у цьому напрямку немає», – відповів президент.

Також президент України разом з прем’єр-міністром Естонії завітали до Державного університету «Житомирська політехніка», де поспілкувалися зі студентами та відповідали на їх запитання.

«Які виклики перед освітою ви вбачаєте у воєнний час і в роки післявоєнної відбудови?», – запитала студентка Анастасія.

«Складна психологічна прірва, дітям потрібно буде повернутися у суспільство, так само і багатьом людям. Ось ці моменти, як перейти до звичайного життя, буде виклик. Тут потрібні будуть різні програми адаптації дітей до звичайного життя. Бо вони дуже дорослі, дуже самостійні. Коли виклик, війна – це важливо, але коли мирний час, потрібно щоб діти були психологічно спокійними, не дуже швидко, а спокійно, правильно розвивалися. Мені здається, це важливий момент, і він точно є. Тому наші освітні програми треба будувати по-іншому, ніж за кордоном у наших партнерів», – каже президент України.

Запитали Володимира Зеленського і які мрії має. На що той відповів:

«Мрії у нас абсолютно звичайні, але прагматичні для Україні, і, як виявилося, всього світу, мрія – перемогти. Мрія будувати нашу державу. Ви з Бахмутського району, сказали, і знаєте, що там запеклі бої зараз ведуться. Не знаю як ви, а я хотів би відбудовувати Бахмут. Я б хотів, щоб ми повернулися на всі наші території, які зараз стоять на цьому складному шляху виборювання кожного клаптика нашої землі. Відбудувати, пишатися нашою державою».

Зауважимо, що це перший офіційний візит президента Володимира Зеленського до Житомирської області від початку повномасштабного російського вторгнення, яке почалося 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, 19 квітня під час робочої поїздки до Волинської області президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо облаштування та охорони державного кордону, а також актуальної безпекової ситуації в регіоні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: президент Зеленський візит Естонія Каллас політехніка Житомирська політехніка  
Матеріали по темі