Місто

Через «заморожені» тарифи та борги житомирян з міського бюджету виділили майже 67 млн грн на зарплату працівникам теплокомуненерго

15 June 2023, 15:01

У Житомирі на позачерговому виконкомі 15 червня обговорювали зміни до фінансового плану «Житомиртеплокомуненерго». Мова йшла про виділення коштів на прокладання теплотраси та виплати зарплат працівникам підприємства.

«Виділення коштів з міського бюджету на трасу Офіцерську - це дві суми - 13 171 тис. грн і 2 млн 600 тис. грн. Також, виділення коштів на літню заробітну плату підприємства 66 млн 700 тис. грн», - доповідає директор КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитро Рогожин.

Члени виконкому просять пояснити Дмитра Рогожина, чому на виплату зарплат мають виділяти кошти з міського бюджету.

«Ми вже п'ятий рік входимо в сезон зі збитковим тарифом. Підписаний меморандум, є Постанова Кабміну, що ми під час дії воєнного стану та 6 місяців після нього не маємо права збільшувати тариф на теплопостачання. Фактичний тариф, який ми застосовуємо - 1 811 грн, фактичний розрахунковий - 2 240 грн. Тобто, ми несемо близько 20% прямих планових збитків», - пояснює директор КП «Житомиртеплокомуненерго».

Минулого року сума недоотриманих коштів сягала 167 млн грн, цьогоріч може перевищити й 200 млн грн. Незважаючи на це, в свою чергу, теплокомуненерго ніхто не звільняє від сплати податків та комунальних послуг.

«У нас є фіксовані платежі, за газ гроші знімаються на користь «Нафтогаз Трейдинг», щомісяця сплачуємо 10 млн 200 тис. грн плату за розподіл і додатково ще електричну енергію, пальне і розподіл електричної енергії. Немає живих коштів, щоб сплачувати заробітну плату», - додає Дмитро Рогожин.

«400 грн - це різниця, яку держава взяла на себе фактично обов’язок профінансувати. Поки питання до Верховної Ради, коли будуть прийняті зміни в бюджет і профінансується ця різниця в тарифах», - зауважує Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Однією з причин відсутності коштів на зарплатню працівникам комунального підприємства є і заборгованість споживачів за тепло.

«На жаль, у нас величезні борги у населення. Зрозуміло, що хтось виїхав, хтось не має на сьогодні можливості платити. Борг населення на сьогоднішній день складає 165 млн грн», - говорить Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Було 200 млн грн, зараз борг суттєво менший. 23 квітня нам розв’язали руки і ми почали працювати. Бо до цього усі виконавчі провадження були заборонені. Є мертві особи, їх 82, але там величезні борги і є люди 2400 квартир, які виїхали і ні копійки за два сезони не заплатили. Зараз таких 1800, але це теж досить велика сума», - коментує директор КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитро Рогожин.

«Ось цих коштів і не вистачає на зарплату і якщо ми не заплатимо, то наступного опалювального сезону нікому буде вночі працювати і котельні запускати», - підсумовує Сергій Сухомлин.

Тож, після не тривалих обговорень члени виконкому проголосували “за” виділення з міського бюджету коштів на виплату зарплатні працівникам теплокомуненерго в літній період.

Нагадаємо, 24 травня Житомирська міськрада зверталась до Кабміну, аби отримати обіцяну компенсацію різниці тарифів на тепло.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: теплокомуненерго заборгованість кошти борг Житомиртеплокомуненерго тариф 
Матеріали по темі