Влада

Президент пропонує змінити дати святкування Різдва, Дня української державності та Дня захисників і захисниць

28 June 2023, 12:37

Президент Володимир Зеленський пропонує внести зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України, змінивши дати трьох свят.

Відповідний законопроєкт 28 червня зареєстрований у Верховній раді.

«Українському народові тривалий час нав'язувались російська ідеологія у майже всіх сферах життя, у тому числі стосовно дотримання юліанського календаря та святкування Різдва Христового 7 січня. Різдво Христове – це велике християнське свято, яке є невід'ємною частиною нашої української культури. Більшість православних християн світу святкують Різдво Христове 25 грудня. Православна церква України 24 травня 2023 року на Архієрейському соборі затвердила повний перехід з 1 вересня 2023 року на новий – новоюліанський календар, за яким живе більшість православних церков світу та яким, зокрема, передбачено святкування Різдва Христового 25 грудня, а не 7 січня. Зміна дати святкування Різдва Христового зумовлює необхідність перенесення на тринадцять повних календарних днів дат відзначення Дня Української Державності (з 28 липня на 15 липня) та Дня захисників і захисниць України (з 14 жовтня на 1 жовтня)», - йдеться у пояснювальній записці до проєкту закону.

Нижче – порівняльна таблиця запропонованих президентом змін:

Нагадаємо, в травні цього року Священний синод ПЦУ ухвалив рішення про перехід з 1 вересня 2023 року на новоюліанський календар.

Як повідомляв Житомир.info, 15 травня 2023 року Комітету Верховної ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував парламенту розглянути чотири законопроєкти щодо зміни святкових і неробочих днів в Україні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР свято законопроєкт Зеленський Різдво  
Матеріали по темі