Політика

Депутати міськради не підтримали петицію, в якій житомиряни просили не витрачати гроші на сквери, а направити їх на армію

29 June 2023, 16:00

На сесії Житомирської міської ради 29 червня депутати обговорювали питання «Про розгляд електронної петиції Дмитра Лядова», яка стосується відмови від значних витрат на декоративні ділянки міста. Станом на 29 червня петицію підписали 307 осіб з 300 необхідних.

Житомирський міський голова Сергій Сухомлин пояснив, що автор петиції просить не витрачати кошти на облаштування скверів та парків.

«Про розгляд електронної петиції Дмитра Лядова. Ця петиція була зареєстрована на сайті міської ради, набрала 300 голосів. Ми її обов’язково маємо розглянути. Це про те, що не потрібно будувати сквери, парки у місті Житомирі», – озвучив Сергій Сухомлин.

«Житомиряни всіляко підтримують облаштування таких місць, проте ми вважаємо, що всі сили й кошти мають бути направлені на допомогу війську чи іншим службам, що працюють на перемогу», – з петиції.


Під час обговорення депутатка Людмила Зубко пов’язала необхідність облаштування місць відпочинку з ментальним здоров’ям житомирян.

«Там написано (у петиції), що треба всі гроші спрямувати на ЗСУ. І було б дуже доречно, якби це можна було робити. Треба краще комунікувати з громадою, щоб усі знали, що ми постійно виділяємо ці кошти. І це великі кошти. І, власне, проблема, яка пов’язана з психологічним, ментальним здоров’ям, вона тільки починається. І з перемогою вона тільки експонентою буде. І тут про це теж треба комунікувати і говорити, що ми маємо це робити, тому що десь треба відпочивати і дітям, і дорослим», – переконана Людмила Зубко.


Мер нагадав, що на зміцнення обороноздатності держави з бюджету міської ради спрямували мільярд гривень.

«Разом з військовими облігаціями – 1 млрд грн. Це сума, яка пішла фактично на зміцнення оборони України завдяки бюджету Житомирської міської ради», – каже Сергій Сухомлин.

Людмила Зубко зауважила, що у відремонтованих скверах було б доречно вішати таблички з інформацією про витрачені на об’єкт кошти.

«Дуже важливо, на мій погляд, вішати таку інформаційну табличку чи QR-код, де люди можуть зайти і подивитися, скільки грошей витрачено на цю споруду, на цей сквер. І, мені здається, коли люди будуть бачити, що це з їх податків зроблені такі інфраструктури, надана така послуга, вони будуть один за одним контролювати, щоби берегти це. Бо дуже багато вандалізму, особливо з приводу футбольних полів, таких невеличких. Треба якось комунікувати», – переконана депутатка.

Міський голова визнав пропозицію слушною.

«Управління капітального будівництва, абсолютно слушна пропозиція. Давайте на ці об’єкти, які зараз будуємо, робити QR-коди, щоб повну інформацію давати по цьому об’єкту», – підтримав мер.

Сергій Сухомлин також зауважив, що міська рада намагається задовольнити всі заявки, які надходять від військових формувань.

«Усім бригадам, які зареєстровані і не тільки зареєстровані у місті Житомирі, ми допомагаємо: і Полку Калиновського, і нашому «Азову», це 3-я штурмова бригада, яка сьогодні знищує ворога під Бахмутом, і багатьом іншим підрозділам. Усі заявки (розглядаємо), з командирами у постійній комунікації, кожен день спілкуємося і намагаємося задовольнити. Ставлю на голосування цю петицію, самі вирішуйте», – сказав міський голова.

Врешті, «за» проголосували лише 8 депутатів – рішення не прийнято.

Пізніше, коментуючи рішення журналістам, Сергій Сухомлин зауважив, що на оборону виділяється у десятки разів більше коштів, аніж на доброустрій.

«Має бути баланс. І на оборону ми виділяємо в десятки разів більше, ніж на сквери, на благоустрій. І на дороги ми виділяємо недостатньо коштів, як на мене. Тут повинен бути баланс, бо наші хлопці-дівчата сьогодні на фронті зі зброєю в руках відстоюють не конкретний шматочок землі української, вони відстоюють українських людей, частина яких сьогодні, на жаль, в Європі, частина – в інших областях. У Житомирі живуть мами, діти наших захисників, тому створити нормальні умови для них і щоб люди повернулися в Житомир – це теж наша задача. Але я згоден, що тут має бути баланс. Якісне інформування населення щодо тієї кількості допомоги, яку дає бюджет міської ради разом з депутатами на військових – це дійсно наша проблема», – резюмував міський голова.

Нагадаємо, у порядку денному 31 сесії Житомирської міської ради, яка відбулася 29 червня, року, було 62 питання.. Останнє питання порядку денного – «Про розгляд електронної петиції Дмитра Лядова», яка стосується відмови від значних витрат на декоративні ділянки міста: відповідь на петицію, яка набрала необхідну кількість голосів, мала бути оприлюднена до 24 травня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сесія міськрада петиція сквер  
Матеріали по темі