Суспільство

Життя без інфаркту. Поради від клініки "Медібор"

5 July 2008, 15:00

В Україні за останнє десятиліття поширеність інфаркту серед населення зросла майже втричі.
Ми рідко звертаємо увагу на ниючий біль у лівій частині грудної клітки – пов’язуємо це з відкладенням солей або защемленим нервом, але саме біль в грудях є першою ознакою серцево-судинних захворювань.
На Заході вже давно визначили, що саме правильний спосіб життя може врятувати людину від інфаркту, там широко культивують споживання здорової їжі, відмову від паління та алкоголю. Саме завдяки такій цілеспрямованій політиці кількість людей, які хворіють на серцево-судинні захворювання, на Заході за останні 10 років зменшилася майже на 60 відсотків.
Провокуючі фактори виникнення інфаркту. На перший погляд, це прості і відомі всім причини – паління, ожиріння, неправильне харчування, високий артеріальний тиск. Кожна з них становить серйозну загрозу стану здоров’я людини і може призвести до виникнення інфаркту.
Головним провокуючим фактором виникнення інфаркту є високий артеріальний тиск. За результатами досліджень він визначається у третини населення (36%), частіше – серед чоловіків. Так, навіть у молодому віці (25-34 роки) підвищення артеріального тиску виявляють у кожного шостого чоловіка, в 35-44 роки – у кожного третього, а в 45-54 – у кожного другого. Серед жінок віком 25-34 роки артеріальна гіпертензія зафіксована у кожної двадцятої.
На другому місці серед факторів, що можуть спровокувати інфаркт, - ожиріння та надмірна маса тіла.
Третє місце серед причин виникнення посідає паління. Вчені встановили, що паління збільшує ризик виникнення хвороб серця у 1,5 раза.
Шкідливі для серця професії. Найшкідливішими з точки зору кардіологів є такі професії, що поєднують в собі низьку фізичну активність, необхідність приймати рішення в умовах обмеженого часу та підвищена відповідальність за прийняття рішень. Таким чином, до найбільш ризикованих спеціальностей можна віднести водіїв, менеджерів, адміністраторів, управлінців.
Другими за шкідливістю є професії, в яких поєднуються довготривале перебування на ногах, значна психоемоційна напруга та підвищена відповідальність за результати праці. До цієї групи належать вчителі, викладачі, артисти, співаки, хірурги, реаніматологи.
Як визначити, що у вас проблеми з серцем. Основними ознаками серцево-судинних захворювань є: біль в ділянці серця, зміни пульсу, задишка при незначних фізичних навантаженнях, посилене серцебиття, постійне відчуття втоми, набряки на ногах, в’ялість, поганий настрій та сон.
Як діагностувати конкретну хворобу і де лікувати. Виникнення будь-яких із зазначених вище скарг є серйозним приводом для того, щоб якнайшвидше відвідати поліклініку та пройти повний комплекс обстеження у лікаря-кардіолога.
“Стандартна діагностика хвороб серцево-судинної системи включає: консультацію лікаря-кардіолога, проведення електрокардіограми і УЗД серця, - говорить лікар-кардіолог клініки «Медібор» Руслан Петрович Задніпрянець. - В нашій клініці це все можна виконати одномоментно, приблизно протягом години. Вам не потрібно стояти в чергах, а лікар має змогу не зволікаючи встановити точний діагноз та призначити правильне лікування”.
При необхідності обстеження доповнюється холтерівським моніторингом – датчик (холтер) фіксує показники діяльності серця за добу. Діагностуються порушення серцевого ритму, які не відображаються на електрокардіограмі. Також за допомогою холтера можна виявляти приховані хвороби серця, симптоми яких проявляються лише під час сну.
Профілактика серцево-судинних захворювань. Зменшити ризик виникнення хвороб серця, інфаркту можна, лише змінивши ставлення до власного здоров’я. Споживання нежирної їжі, уникання стресових ситуацій, відмова від паління і помірне споживання алкоголю суттєво зменшать шанси кожного захворіти на серцево-судинні недуги. Люди віком за 40 років повинні особливо стежити за своїм самопочуттям – раз на півроку здавати кров на визначення рівня холестерину, проходити електрокардіограму і консультацію лікаря-кардіолога.
Багаторічні дослідження, що проводилися вченими різних країн, визначили, що серце – найбільш надійний і довговічний орган, адже воно здатне працювати, навіть коли гине мозок людини. Можна сміливо сказати, що серце – це наш особистий внутрішній двигун, головною функцією якого є достатнє постачання крові до всіх органів і тканин для доставки кисню і живильних елементів кожній клітині нашого організму. Лікарі-кардіологи стверджують: якщо серце добре підживлювати потрібними йому корисними речовинами і киснем, не травити нікотином і алкоголем, то воно може справно служити нам близько 150 років. Тому давайте не будемо забувати, що оберігаючи наше серце, ми оберігаємо власне життя.
Попередній запис до лікаря-кардіолога за телефоном: 445-145. Також за потреби вас проконсультують лікар-ревматолог, невролог.

Ліцензія МОЗ України АВ 386693 від 30.11.2007р.
газета "НОВОСТИ ПО-ЖИТОМИРСКИ" від 3 липня 2008 року

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі