Влада

Сухомлин заявив, що Житомир витратив на оборону більше, ніж Київ, та розповів про труднощі закупівлі БПЛА

20 July 2023, 12:29

Житомир витратив на оборону більше коштів, ніж Київ, хоча бюджет столиці майже у 50 разів більший.

Про це мер Житомира Сергій Сухомлин розповів журналістам після позачергової сесії міської ради 20 липня 2023 року.

«Кожен має займатися своїм ділом, і це не залежить від того, що скаже центральна влада, сама громада відчуває на скільки вона може (допомогти) і на скільки це потрібно. Є громади, які живуть спокійним життям, в них немає великої кількості військових, Житомир не таке місто. В нас величезна кількість військових підрозділів, батьки, дружини, чоловіки – на фронті, і ми не можемо бути осторонь від цього процесу. Якщо Київ витратив на оборону мільярд гривень, а бюджет Києва разів у 50 більший, ніж бюджет Житомира, то за минулий рік ми (витратили) – 1 мільярд 200 млн грн. Тут все залежить від пріоритетів», - сказав Сергій Сухомлин.

Зауважимо, що на сесії під час перерозподілу на укриття та потреби оборони 140 млн грн капітальних видатків на благоустрій мер розповідав, що сумарно на закупівлі для потреб ЗСУ і військові облігації спрямовано з міського бюджету 1,8 млрд грн. Перша заступниця мера уточнила, що це сума коштів від початку повномасштабного російського вторгнення.

Також мер Житомира пожалівся на складнощі закупівель на потреби військових.

«Люди навіть не розуміють наскільки важко це все фінансувати і проводити закупівлі всього. Ось ці «мавіки» від заявки і до того, як вони приїхали – приблизно 2,5 місяці. Коли ми закуповували в офіційних дистриб’юторів, то ми йшли на прямі закупівлі, хоча потім до нас можуть прийти перевіряючі органи, але я чітко розумів, що це найнижча ціна в Україні. Наприклад, коли ми комплекси Matrix закуповували по 890 тис. грн, в той час коли вони в інтернеті в такій комплектації продавалися по 1,4-1,5 млн грн. На сьогодні офіційного постачання Mavic в Україну майже немає, завозять різними шляхами, тому ми проводимо (закупівлі) Mavic через тендерні процедури. Ціна Mavic-3, щоб ви розуміли, з ПДВ і за безготівковий розрахунок – 117 тис. грн, якщо знайдете дешевше, то буду вдячний», - сказав Сергій Сухомлин.

Крім того, за словами мера, цього тижня місцева влада має отримати три закуплені «дорогі, сучасні» екскаватори, які передадуть військовим для будівництва фортифікаційний споруд.

Нагадаємо, з жовтня 2022 року і до середини липня 2023 року виконавчий комітет Житомирської міської ради оприлюднив інформацію про закупівлі різних типів БПЛА та квадрокоптерів на більш ніж 40 млн грн: з жовтня 2022 року до кінця лютого 2023 року було проведено п’ять закупівель на загальну суму 12 млн 236 тис. 854,3 грн; з березня і до середини липня 2023 року оприлюднена інформація про сім закупівель на 30 млн 059 тис. 943,82 грн.

Як повідомляв Житомир.info, на сесії міської ради 29 червня 2023 року мер Житомира розповідав, що від початку російської збройної агресії з бюджету територіальної громади на підтримку сил оборони України виділено 1 мільярд гривень, з них 500 млн грн – на ЗСУ і стільки ж – на військові облігації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сухомлин військові бюджет БПЛА 
Матеріали по темі