Політика

Відновлення е-декларування: Верховна Рада ухвалила законопроєкт у першому читанні

28 July 2023, 11:36

Парламент у першому читанні ухвалив законопроєкт щодо відновлення електронного декларування.

Про це 28 липня повідомила пресслужба Верховної Ради України.

Впровадження законопроєкту №9534 активно вимагає і наше суспільство, і міжнародні партнери, однак у документі необхідно врахувати багато нюансів, які стосуються безпекових питань.

Про це розповів народний депутат, голова парламентської фракції «Слуга Народу», член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія.

«З початком повномасштабної війни ми відтермінували обов’язкове декларування, однак дехто з чиновників вирішив, що це фактично його скасування й можна буде не подавати декларації за 2021-2022 роки. Але не так. І суспільство, і міжнародні партнери вимагали відновлення декларування чиновниками. У мене був основний законопроєкт, який лежав без руху у Верховній Раді з вересня минулого року», - зазначив політик.

За його словами, загалом у нашій країні близько 800 тисяч осіб, які зобов’язані подавати декларації.

«Наразі проблема полягає в тому, що повернути процедуру такою, як вона була раніше, неможливо з міркувань безпеки, адже не можна розголошувати певні дані. Також багато людей воює на передовій, ще є випадки, де фіксується пошкодження майна або ж воно на окупованих територіях. Тому точне заповнення декларацій неможливе. Відповідно, у пропонованому документі ми намагаємося максимально врахувати і позицію суспільства, і позицію міжнародних партнерів, і всі міркування безпеки», - наголосив парламентарій.

Він висловив упевненість, що в питанні відновлення подачі декларацій буде знайдено компроміс і враховано всі ключові моменти.

«У нас є дедлайн: ми повинні прийняти у другому читанні цей законопроєкт, після цього документ має бути підписаний Президентом та опублікований десь до середини вересня. Проте ми будемо намагатися вкластися десь на початку вересня», - підсумував народний депутат.

Як повідомляв Житомир.info, 16 березня 2023 року лише 7% народних депутатів Верховної Ради добровільно подали до НАЗК декларації за 2021 рік, більшість із них – представники «Слуги народу», серед депутатів два мажоритарники від Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: е-декларування декларування декларація Верховна Рада законопроєкт 
Матеріали по темі