Події

Вигадували діагнози для ухилянтів за тисячі доларів: у Житомирі викрили ще одну схему ухилення від військової служби та виїзду за кордон

15 August 2023, 17:55

СБУ затримала «на гарячому» голову військово-лікарської комісії Житомирської області, яка зробила «бізнес» на ухилянтах.

Про це 15 серпня повідомляє Управління СБ України в Житомирській області.

«Служба безпеки ліквідувала у Житомирі ще один канал незаконного виїзду за кордон громадян призовного віку. До організації нелегального трафіку причетна голова обласної військово-лікарської комісії, яка діяла у змові зі спільниками, – працівниками облвійськкомату, адвокатом і посадовицею місцевої лікарні.

За гроші фігуранти пропонували потенційним призовникам фіктивні меддовідки про непридатність до військової служби за станом здоров’я. У підроблені документи зловмисники вписували неіснуючі важкі діагнози, які дозволяли ухилянтам уникнути призову і в подальшому виїхати за межі України. Вартість таких «послуг» становила від 2,5 до 5 тис. доларів США. Сума залежала від терміновості «замовлення». Отримані гроші учасники «схеми» розподіляли між собою після проведення кожної оборудки», - йдеться в повідомленні.

За даними слідства, між фігурантами був чіткий розподіл злочинних «обов’язків».

Так, наприклад, адвокат підбирав потенційних «клієнтів», голова ВЛК та посадовиця медзакладу фальсифікували медичні довідки, а працівники облвійськкомату «супроводжували» їх у своєму відомстві.

Співробітники СБУ поетапно задокументували всі факти злочинної діяльності фігурантів.

У результаті комплексних заходів правоохоронці затримали «на гарячому» голову військово-лікарської комісії, адвоката і посадовицю медустанови під час передачі хабаря від ухилянта.

При обшуках у службових кабінетах і за місцями проживання учасників «схеми» виявлено понад 35 тис. доларів США та документи із доказами незаконної діяльності.

Затриманим повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою);
  • ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Наразі вони перебувають під вартою. Вирішується питання щодо притягнення до відповідальності всіх учасників протиправної схеми, у тому числі – працівників обласного військкомату.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Житомирській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Житомирської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону.

На сторінці Офісу Генпрокурора уточнюють, що за процесуального керівництва Житомирської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону викрито та повідомлено про підозру голові ВЛК Житомирського військового шпиталю - заступниці головного лікаря обласної клінічної лікарні, завідувачці центру клінічної імунології та алергології і адвокату.

А в пресслужбі ГУНП зазначають, що до оборудок причетний житель м. Чуднова, який займається адвокатською діяльністю, пропонував військовозобов’язаним посприяти в ухиленні від військової служби.

«Для цього необхідно було надати неправомірну вигоду керівнику військово-лікарської комісії та іншим медичним працівникам, причетним до оборудок. За це «ухилянтам» видавались фіктивні медичні документи про наявність захворювань задля отримання висновку про непридатність до військової служби та зняття з військового обліку військовозобов’язаних», - додають у поліції.


Відео з сайту ГУНП

Нагадаємо, з лютого 2022 року у Житомирській області зафіксували понад 7 тисяч ухилянтів, понад 1,5 з них – виявили та супроводили до військкоматів.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 1 серпня 2023 року пресслужба Офісу генерального прокурора інформувала про досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами організації ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, в рамках якого було проведено майже 100 обшуків у військкоматах 11 областей, зокрема, йшлося і про Житомирську. Однак 2 серпня заступник начальника – начальник сектору комплектування Житомирського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олексій Бєланов розповів, що правоохоронці дійсно викрили схему видачі громадянам фальсифікованих довідок про непридатність до військової служби для подальшого перетину кордону, але в Житомирських ТЦК та СП обшуків з цього приводу не було. Йшлося про Білгород-Дністровський РТЦК та СП: там, так звані, «ухилянти» протягом 1-2 днів ставали на облік в Білгород-Дністровському РТЦК та СП, проходили військово-лікарську комісію та за її результатами були визнані непридатними до військової служби і виключені з військового обліку за станом здоров’я.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ухилянт СБУ призов ВЛК хабар прокуратура лікарня 
Матеріали по темі