Суспільство

З початку повномасштабного вторгнення рф у Житомирській області зареєстрували понад 7 тис. ухилянтів

4 August 2023, 11:11

З лютого 2022 року у Житомирській області зафіксували понад 7 тисяч ухилянтів, понад 1,5 з них – виявили та супроводили до військкоматів.

Про це 4 серпня йшлося на нараді в Житомирській ОВА.

«Від початку повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України органами досудового розслідування ГУНП в Житомирській області розслідувалось 213 кримінальних проваджень за фактами ухилення громадян від призову на військову службу під час мобілізації, з них стосовно 64 ухилянтів, досудове розслідування завершено скеруванням обвинувальних актів до суду. Наразі судами області постановлено 34 вироки у кримінальних провадженнях щодо ухилянтів», - йдеться в повідомленні.

Також у обласній військовій адміністрації зазначають, що загалом на Житомирщині понад 7 тисяч осіб вчинили адміністративні правопорушення за ст. ст. 210, 210-1 КУпАП. Мова йде про неявку призовника до територіального центру комплектації у разі вручення повістки. Майже півтори тисячі таких осіб було виявлено та супроводжено до територіальних центрів комплектації.

Нагадаємо, ввечері 1 серпня пресслужба Офісу генерального прокурора інформувала про досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами організації ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, в рамках якого було проведено майже 100 обшуків у військкоматах 11 областей, зокрема, йшлося і про Житомирську. Однак 2 серпня заступник начальника – начальник сектору комплектування Житомирського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олексій Бєланов розповів, що правоохоронці дійсно викрили схему видачі громадянам фальсифікованих довідок про непридатність до військової служби для подальшого перетину кордону, але в Житомирських ТЦК та СП обшуків з цього приводу не було. Йшлося про Білгород-Дністровський РТЦК та СП: там, так звані, «ухилянти» протягом 1-2 днів ставали на облік в Білгород-Дністровському РТЦК та СП, проходили військово-лікарську комісію та за її результатами були визнані непридатними до військової служби і виключені з військового обліку за станом здоров’я.

Як повідомляв Житомир.info, у квітні 2023 року слідчі скерували до суду обвинувачення відносно двох жителів Бердичівщини, які ухилялися від призову на військову службу.

А 26 січня 2023 року у Бердичеві слідчі оголосили про підозри в ухиленні від призову 30-річному та 40-річному містянину: чоловіки не дійшли до військкоматів без поважних на те причин.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ухиляння ухилянт військовозобов’язаний військкомат ОВА 
Матеріали по темі