Суспільство

Під час повторного розгляду справи суд Житомирської області повернув державі палац Терещенків, який незаконно передали УПЦ МП

31 August 2023, 09:51

Господарський суд Житомирської області задовольнив позов Бердичівської окружної прокуратури Житомирської області і повернув у державну власність пам’ятку місцевого значення – будинок-садибу Терещенка в смт Червоне Житомирської області.

Про це 30 серпня повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

«Міністерство культури та інформаційної політики України долучилося до розгляду справи в 2023 та стало на захист пам’ятки місцевого значення будинку-садиби Терещенка в смт Червоне Житомирської області. Таким чином, маємо ще одну успішну колаборацію МКІП та органів прокуратури, щодо захисту та повернення майна в державну власність. Ще одну будівлю монастиря УПЦ повернуто в державну власність», - йдеться у повідомленні.

Про перемогу в суді першої інстанції повідомила і правозахисниця Олена Терещенко – дружина нащадка роду Терещенків, українсько-французького підприємця Мішеля Терещенка.

«Нам вдалося створити величезний суспільний резонанс й повернути справу з Верховного Суду до Суду першої інстанції, коли і господарський, і апеляційний суди були програні! І ось тепер – перший вагомий результат, перемога у суді першої інстанції. Попереду ще дуже багато роботи і в апеляційному, і в Верховному судах – московський патріархат заявив, що здаватися не збирається», - йдеться у дописі.

Нагадаємо, Верховний суд 30 листопада 2022 року задовольнив касаційну скаргу Житомирської обласної прокуратури про скасував рішень суду першої та апеляційної інстанцій, якими відмовлено прокуратурі у задоволенні позовних вимог щодо повернення до державної власності колишнього маєтку Терещенка, що у с. Червоне Житомирського (раніше Андрушівський) району. Справу було повторно направлено до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Довідка: об’єкт культурної спадщини – палац Терещенків (неоготичний стиль) побудований у 1851 році графом Грохольським та згодом придбаний меценатом і цукрозаводчиком Миколою Терещенком. З 1948 року у приміщенні колишнього маєтку знаходилось фабрично-заводське училище, а з 1987 рокуЧервоненський філіал професійно-технічного училища. За розпорядженням Житомирської облдержадміністрації від 11.08.1997 будинок-садибу взято на облік та під охорону як пам’ятку архітектури місцевого значення. Згодом, після ліквідації філіалу училища, споруду передано місцевому ВАТ лише на баланс, а не у власність. З часом будівлю палацу та частину прилеглої території відкрите акціонерне товариство, на балансі якого перебувала нерухомість, безкоштовно передало у користування, а згодом у приватну власність. Потім, поза волею держави, без погодження уповноваженого державного органу (Міністерства освіти та науки України) та органу культурної спадщини, право власності на архітектурну пам’ятку площею понад 4,4 тис. кв.м набула релігійна установа Житомирської єпархії УПЦ МП. У серпні 2021 року Бердичівська окружна прокуратура звернулася до суду з відповідними позовними вимогами, зокрема, про повернення втраченої нерухомості державі. Усі судові рішення про відмову прокуратура поетапно оскаржувала, дійшовши до Верховного Суду.

Як повідомляв Житомир.info, 26 липня 2022 року пресслужба обласної прокуратури інформувала про 13 пам’яток культурної спадщини Житомирської області, які буде внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, серед об’єктів називали й палац Терещенків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: палац Терещенків Червоне суд прокуратура МКІП Терещенко 
Матеріали по темі