Культура

У Житомирі на прем’єрі фільму «Довбуш» режисер наголосив, що це історія надії та героїв, на яких можна рівнятися

1 September 2023, 15:30

Пригодницько-історичний екшн «Довбуш» вже охрестили наймасштабнішим українським фільмом. У Житомирі прем'єрний показ відбувся 31 серпня за участю режисера та продюсера кінострічки.

Події розгортаються у Карпатах на початок 18 століття, коли жорстоке правління шляхти змушує гуцулів тікати в гори. Ця історія про опришків та їхнього ватажка Олексу Довбуша, який боровся за свободу та справедливість.

«Фільм про Героїв. Ми сьогодні вітаємо і кажемо: «Слава Україні! Героям Слава!». Фільм – це моє дослідження про славу і про героїв. Кого люди називають героями та хто цими героями стає. І про славу, що вона робить з людьми, як вона окрилює, як вона може вбити навіть», - говорить режисер фільму «Довбуш» Олесь Санін.

«Довбуш» почали знімати ще у 2018 році. За словами режисера, показати фільм на великому екрані планували лише після перемоги.

«Для успішного прокату великої картини потрібно, щоб не було тривог, щоб всі кінотеатри були відкриті по всій Україні, а частина країни зараз окупована і там неможливо показувати фільми в залах. Це все гроші, які повертаються на фільм. І тому для прокату, очевидно, це не найкращий час. Але я зараз переконаний вже, що перемога нашого духу настала. Ми вже в собі маємо переконання про те, що ми нікому не здамося, ми будемо до останнього захищати свою землю. Ми вже отримали цю перемогу духу, зараз все потрібно робити для того, щоб вона настала на фронті. Щоб ми повернули свої землі, повернули своїх людей», - говорить режисер фільму «Довбуш» Олесь Санін.

Режисер каже: глядач мав побачити цю історію саме зараз, адже кіно про відстоювання своєї землі перед загарбниками, це саме те, що нині переживає кожен українець.

«Для глядача потрібна історія надії, про героїв, на яких можна рівнятися, які близькі до тебе самого. І в моєму трактуванні Олександр Довбуш не якийсь Ахіллес – це людина, яка хотіла просто людського щастя, і тільки події навколо нього, тільки створені для нього обставини непереборної сили, заставили його взяти до рук зброї і піти захищати те, що він любить. Захищати свою родину, своє майбутнє, захищати свою державу, своїх людей. Ну, власне, оце і є зараз актуальність цього фільму», - каже Олесь Санін.

Фільм знімали на пів сотні природних та історичних локацій, над виготовлення одягу працювало 117 майстрів, металеві елементи всі виготовлялися різними майстрами вручну.

Житомирян закликають підтримати українське та подивитися фільм «Довбуш».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: фільм прем'єра режисер показ Санін кіно кінотеатр "Довбуш" 
Матеріали по темі