Влада

Від початку повномасштабного вторгнення рф на допомогу ЗСУ Житомир спрямував 1,2 млрд грн – 20% бюджету

22 August 2023, 17:49

Житомир на третьому місці в Україні по допомозі військовим.

Про це 22 серпня повідомляє Житомирська міська рада з посиланням на дані, оприлюднені 18 серпня Комітетом виборців України.

«Підрахунки велись від 24 лютого 2022 року. Усього, з початку повномасштабного вторгнення на допомогу військовим Житомир спрямував 1 млрд 200 млн грн. У 2022 році на допомогу військовим виділили понад 430 млн. За цей рік, станом на сьогодні, – майже 760 млн грн. Ця сума збільшиться до кінця року. Сумарно за рік і 8 місяців бюджет міста складав 5 млрд 740 млн гривень. У відсотковому співвідношенні, більше 20% цієї суми було скеровано на допомогу військовим», - інформує міська рада.

Міська рада також наголошує, що майже 30% складають освітні видатки (йдеться про укриття (розширення, будівництво та їхнє облаштування), а також зарплати працівникам шкіл та садочків), а на капітальні видатки по об’єктах благоустрою міста (алеї, сквери, дороги, тротуари) витрачено 0,8% бюджету міста.

Зауважимо, що з 1,2 млрд грн, спрямованих з бюджету Житомирської міської територіальної громади на допомогу військовим, більша частина витрачена на військові облігації.

Військові облігації – це різновид облігацій внутрішньої державної позики тобто це цінні папери, які випускає держава під час воєнного стану. У цілому, військові облігації працюють за принципом депозиту, який надається державі. Військові облігації відрізняються від звичайних тим, що кошти з них йдуть на підтримку економіки під час воєнного стану, вони доступні тільки для внутрішнього ринку капіталів. Вони мають визначений строк дії, після завершення якого особі повертається сума вкладу разом із відсотками.

Нагадаємо, в 2022 році Житомирська міська рада купила військових облігацій на 300 млн грн. На сесії міської ради 29 червня 2023 року мер Житомира розповідав, що від початку російської збройної агресії з бюджету територіальної громади на підтримку сил оборони України виділено 1 мільярд гривень, з них 500 млн грн – на ЗСУ і стільки ж – на військові облігації. У звіті про виконання бюджету за І півріччя 2023 року зазначалося, що на подолання наслідків збройної агресії рф за січень-червень спрямовано 812,4 млн грн, з них на військові облігації – 400 млн грн. Тобто сумарно за минулий рік і шість місяців поточного військових облігацій купили на 700 млн грн.

Нижче – текст матеріалу КВУ:

Комітет виборців України проаналізував витрати найбільших міст України на допомогу Збройним силам України з початку повномасштабного вторгнення. Інформацію було отримано від 24 міських рад у відповідь на інформаційні запити. В цілому за півтора роки міські ради витратили на допомогу ЗСУ майже 10 млрд грн або 7% своїх бюджетів.

У відсотковому відношенні найбільше на фінансування сектору оборони витратили міські ради м. Мукачево, м. Хмельницький та м. Житомир. У м. Мукачево витратили на допомогу ЗСУ склали 740 млн грн або 26% коштів міського бюджету. Тобто, кожну четверту гривню. Міська рада м. Хмельницький витратила на допомогу ЗСУ 21% свого бюджету, м. Житомир - 20%. Високі показники фінансової підтримки ЗСУ також в м. Львів - 10%, м. Бердичів та м. Чернівці - 9% бюджету. Серед проаналізованих міст найменші показники підтримки у відсотковому співвідношенні у м. Києва, м. Запоріжжя, м. Бровари, м. Івано-Франківськ та м. Тернопіль - близько 2%.

Загалом за півтора роки міські ради витратили на допомогу ЗСУ майже 10 млрд грн. Природно, що найбільше коштів спрямували великі міста: Київ (1,6 млрд), Дніпро (1,2 млрд), Львів (1,1 млрд), Хмельницький (1 млрд), Миколаїв (0,6 млрд), Черкаси (0,2 млрд), Чернівці (0,3 млрд), Рівне (0,2 млрд), Запоріжжя (0,2 млрд), Луцьк (0,1 млрд), Івано-Франківськ (0,1 млрд).

Серед менших за розміром міст найбільші витрати в Бердичева (100 млн грн), Краматорська (78 млн), Новомосковська (69 млн), Дрогобича (55 млн). Міські ради Ковеля, Броварів, Кам’янець-Подільського витратили понад 40 млн, Ніжина - 35 млн.

Серед структури витрат переважають кошти на фінансову та матеріальну підтримку ЗСУ. У м. Києві за міською цільовою програмою «Захисник Києва» у 2022 році фактичне фінансування завдань Програми становило 829 млн, у 2023 році - 300 млн. У м. Дніпро із загалом 1,2 млрд витрат на фінансування сектору оборони 1 млрд становили витрати на фінансову та матеріальну підтримку ЗСУ. У м. Ужгород із 87 млн витрат на сектор оборони 36 млн виділено підтримку підрозділів ЗСУ.

Як повідомляв Житомир.info, після сесії міської ради 20 липня 2023 року мер Сергій Сухомлин заявив, що Житомир витратив на заходи оборони більше, ніж Київ: зі столичного бюджету виділили мільярд гривень, а з бюджету Житомира за рік – 1 мільярд 200 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бюджет видатки міськрада ЗСУ військові КВУ 
Матеріали по темі