Влада

Депутати не хочуть віддавати з бюджету Житомира військовий ПДФО, підготували звернення до Верховної ради

28 September 2023, 12:51

Депутати Житомирської міської ради занепокоєні законопроєктом щодо зарахування з 1 жовтня до держбюджету ПДФО з виплат військовим, й силовим структурам, тому підготували звернення до Верховної ради, у якому просять про недопущення вилучення коштів з місцевих громад.

Про це говорили 28 вересня під час позачергової сесії.

«Депутатська фракція «Європейська солідарність» просить включити до порядку денного сесії Житомирської міської ради 8 скликання наступне питання – це звернення до президента України, Верховної ради України щодо підтримки ЗСУ та недопущення вилучення коштів у місцевих громад», - сказав депутат Житомирської міської ради Олег Горай.

«Цей закон про знищення децентралізації. Ми всі маємо згадати, які об’єкти ми мали до 2019 року, наскільки могли розв'язувати проблеми, які є, і робити нашу громаду дуже сильною. Коли Мінфін каже, що ПДФО збільшилося після 24 лютого, то забуває сказати про те, що кількість воїнів зросла коштом цивільних, які працювали у нашій громаді», - додала депутатка Житомирської міської ради Людмила Зубко.

Міський голова Житомира зазначив, що Асоціація міст України підготувала своє звернення й запропонував також поставити його на голосування. Водночас Сергій Сухомлин додав, що рішення щодо ПДФО фактично вже прийнято.

«Багато, багато того, що купує місцеве самоврядування цього немає у штаті військових підрозділів і держава просто не зможе цим забезпечити. Але я розумію, з рішення прийнято, про це каже кількість голосів, яка була у першому читанні», - сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

За звернення від депутатської фракції «Європейська солідарність» проголосувало «за» 7 депутатів з 27 присутніх. Звернення від Асоціації міст України підтримали 22 депутати.

Після сесії на брифінгу для журналістів міський голова розповів, який відсоток від бюджету Житомирі складає ПДФО.

«На сьогодні – це близько 50 %. Якщо взяти до війни – це було 20% ПДФО військових від власних надходжень. Вони (ред. військові, правоохоронці) також мають дітей, які ходять у садочки, школи за рахунок цього ПДФО. Бюджет розвитку у нас завжди залишалося близько 200 млн грн, це військове ПДФО. А зараз ще забирають ПДФО СБУ, поліцейських, силових структур, тому ситуацію буде складна. У нас є ще деякий запас, на наступний рік можливо вистачить. Фактично бюджет буде такий: кошти в резерві, зарплата та енергоносії», - прокоментував Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, 12 вересня Кабінет міністрів схвалив проєкт закону «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України».

Як повідомляв Житомир.info, 6 вересня під час спілкування з журналістами мер Житомира Сергій Сухомлин розповідав, що Верховна рада і Мінфін розглядають питання зняти все військове ПДФО з міст, залишити тільки на рівні області, планують зняти ПДФО не тільки з виплат військових, а й з працівників усіх силових структур.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сесія ПДФО бюджет Сухомлин Зубко Горай звернення міськрада ВР 
Матеріали по темі