Влада

В місті Житомирської області урочисто відкрили новий міст вартістю 113 мільйонів

3 October 2023, 16:58

В Малині 3 жовтня 2023 року урочисто відкрили відновлений міст через річку Ірша замість зруйнованого російським обстрілом у березні минулого року.

«Загальна вартість мосту – 113 мільйонів, з них 60% - це кошти дорожнього фонду, 40% - кошти від Естонської Республіки, про які було домовлено 27 вересня 2022 року саме на цьому мосту. І сьогодні ми маємо відновлений міст, який є вкрай важливим, і буде служити сотні років», - повідомив начальник обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

За словами мера Малина Олександра Ситайла, міст через Іршу був зруйнований 6 березня 2022 року російським авіаобстрілом.

«З них пір місто було розрізане навпіл нашою річкою Ірша, не було змоги дістатися на інший бік, тривали військові дії. Робили тимчасову переправу: військові нам надали у тимчасове користування понтони, але це було тимчасове рішення. Сьогодні ми бачимо відновлений міст, і це є маленька перемога нашої Великої Перемоги, яка обов’язково настане. Спільними зусиллями Малинщина сьогодні отримала даний міст, ми вдячні всім, хто долучився до допомоги нашій громаді. Цей міст слугує не лише для забезпечення міста Малина, але й для міжнародних шляхів – Київ-Чоп та Київ-Ковель, він дає можливість вільно рухатися, вільно розвиватися», - сказав Олександр Ситайло.

Мер зауважив, що міст зараз – це нова, сучасна конструкція.

«Це витвір мистецтва, який ми понад десять років чекали. Міст став ширшим, потужнішим, має більшу вагову прохідність. Стали ширшими тротуари, є нове сучасне освітлення», - зазначив мер Малина.

Детальніше про відкриття мосту дивіться у сюжеті

Нагадаємо, департамент регіонального розвитку Житомирської ОВА на початку серпня 2022 року провів тендер на капітальний ремонт мосту через річку Ірша у Малині: очікувана вартість становила 105 млн 112 тис. 202,40 грн, учасників було двоє, найдешевша пропозиція була у ПП «Автомагістраль» - 99 млн 852 тис. 488,66 грн, але її відхилили і уклали договір з ТОВ «ПБС» (м.Івано-Франківськ) за 104 млн 880 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 6 березня 2022 року ворог здійснив авіаудари по містах на півночі Житомирської області, зокрема, в Малині обстріляли військкомат, де загинула одна людина, і було зруйновано міст. Згодом на брифінг 19 квітня заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко розповів, що на півночі Житомирської області замість зруйнованих окупантами мостів зробили три тимчасові переправи – дві у Малині через річку Ірша і одну в Народицькій громаді через річку Грезля.

На початку вересня 2022 року з'явилася інформація, що влада Естонії виділила 2 млн євро на будівництво нового дитячого садочку в Овручі та збирається долучитися до відбудови розбомбленого мосту в Малині за формулою фінансування 50х50: частину грошей виділить Естонія, частину – з держбюджету. 27 вересня біля зруйнованого мосту у Малині міністерка економіки та інфраструктури Естонської Республіки Рійна Сіккут наголосила, що Естонія вирішила брати участь у реконструкції України, не чекаючи закінчення війни.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міст Малин ремонт Бунечко Ситайло Естонія відбудова  
Матеріали по темі