Події

У Житомирській області нетверезі водії хотіли домовитися із поліцейськими: пропонували від тисячі до 10 тис. грн відкупних

9 October 2023, 16:13

Упродовж вихідних двоє керманичів у Житомирському районі та ще один – у Коростенському намагалися відкупитися від відповідальності за правопорушення. Суми неправомірної вигоди коливалися від 1 000 до 10 000 гривень. Нині в усіх випадках розпочаті досудові розслідування.

Про це 9 жовтня повідомляє пресслужба ГУНП з посиланням на Житомирське та Коростенське районні управління поліції.

«7 жовтня близько 17:00 екіпаж черняхівських патрульних, працюючи у селі Клітищі, на одній з вулиць населеного пункту зупинив автомобіль «Geely», керманич якого порушував Правила дорожнього руху. Під час спілкування з водієм, 37-річним місцевим жителем, поліцейські запідозрили його нетверезий стан. За показами алкотестера у водія було зафіксовано 2,14 проміле алкоголю. Тож, щоб «вирішити питання» про непритягнення до адміністративної відповідальності, чоловік запропонував правоохоронцям 10 тисяч гривень відкупного. Керманич кілька разів намагався переконати патрульних погодитися на хабар попри попередження про караність подібних вчинків. А напередодні 59–річний житель Коростишева, намагаючись уникнути відповідальності за нетверезе кермування, пропонував поліцейським 5 тисяч гривень «винагороди». Не зупинили його у прагненні відкупитися і неодноразові попередження правоохоронців про неправомірність таких діянь. У м. Малині поліцейські зупинили автомобіль ВАЗ-21220 під керуванням 55-річного жителя Малина. Чоловік з явними ознаками сп’яніння намагався «розв’язати питання» за допомогою грошей, поклавши 1 000 гривень до службового авто», - йдеться в повідомленні.

Вказані факти кримінальних правопорушень були зафіксовані на бодікамери патрульних та задокументовані працівниками слідчо-оперативних груп територіальних підрозділів поліції. Нині окрім адміністративної відповідальності за кермування в стані алкогольного сп’яніння, чоловікам загрожує й кримінальна.

«Зауважимо, що відповідно до ч. 1 ст. 130 (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції) КУпАП таке правопорушення тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 17 000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік», - повідомляють правоохоронці.

Крім того, поліцейські наголошують, що згідно з санкцією статті 369 КК України пропозиція неправомірної вигоди службовій особі є караним діянням та тягне за собою покарання у вигляді штрафу від 1 000 до 4 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням чи позбавленням волі на строк від 2 до 4 років.

Нагадаємо, 24 вересня у Бердичеві містянка хабарем намагалася відкупити майбутнього зятя від адміністративної відповідальності, а у смт Ружин 45-річний місцевий житель думав уникнути покарання за кримінальний проступок.

Як повідомляв Житомир.info, 20 вересня 2023 року у Брусилові Житомирської області 20 вересня нетверезий водій пропонував патрульним 5000 грн, щоб уникнути відповідальності за вчинені правопорушення. Натомість став фігурантом кримінального провадження.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: хабар поліція підкуп водій ст. 130 штраф ст.369  
Матеріали по темі