Події

У Житомирській області викрили ділків, які з 2021 року незаконно вивезли за кордон майже 2 тисячі кубів лісу

16 October 2023, 17:13

Житомирські слідчі викрили ділків, які протягом 2021-2023 років незаконно вивезли за кордон майже 2 тисячі кубів деревини.

Про це 16 жовтня повідомила пресслужба поліції Житомирської області.

«На Житомирщині 34-річний киянин налагодив механізм вивезення нелегально вирубаної деревини за кордон з використанням фіктивних документів. Протягом 2021-2023 років бізнесмен разом зі своїми спільниками переправили майже 2 тисячі кубів лісу. Щоб легалізувати незаконно зрубаний ліс, підприємець залучив до схеми особу, яка надавала послуги для отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів. Вона зверталася до структурних підрозділів Держлісагентства України, надаючи липові товарно-транспортні накладні. На підставі цих документів і отримували сертифікат про походження деревини, необхідний для її продажу за межами країни», - йдеться у повідомленні.

Поліцейські спільно зі співробітниками СБУ провели близько 20 санкціонованих обшуків за місцем проживання фігурантів, на юридичних адресах підприємств, офісах та місцях можливої переробки деревини. У результаті слідчі вилучили документацію, комп’ютерну техніку, печатки, підготовлену лісопродукцію.

Слідчими призначено ряд експертиз для встановлення збитків, спричинених державі. Досудове розслідування триває.

12 жовтня двом спільникам оголошено про підозри за

- ч. 3 ст. 201-1 (Переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, лісоматеріалів необроблених, а також інших лісоматеріалів, заборонених до вивозу за межі митної території України) КК України.

- ч. 4 ст. 246 (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) КК України.

- ч. 3, ч. 4 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) КК України.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює спеціалізована екологічна прокуратура Житомирської обласної прокуратури.

Деревину заготовляли в Житомирській та інших областях. За останніми експортними операціями ділки переправили за кордон деревини вартістю понад 4 млн грн.

Про це цього ж дня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Немарковану деревину здобували у лісогосподарствах Житомирщини та інших областей. Ліс-кругляк доставляли у деревообробні цехи, де виготовляли лісопродукцію у промислових масштабах», - йдеться у повідомленні.

Під час обшуків за місцем проживання підозрюваних, в офісних приміщеннях та на деревообробних підприємствах вилучено значну кількість соснових колод та 630 м3 пиломатеріалів. Жодних документів про походження деревини не було надано. Лише за останніми експортними операціями ділки переправили за кордон деревини вартістю понад 4 млн грн.

Нагадаємо, 10 жовтня в Овруцькій громаді поліцейські зупинили вантажівку, яка перевозила понад 23 кубів сосни без документів.

Як повідомляв Житомир.info, 24 вересня 2023 року правоохоронці вилучили автомобіль та бензопилу в чоловіків, які зрізали 16 осик між населеними пунктами смт Гришківцями та с. Дубовою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція прокуратура ліс деревина лісопродукція лісоматеріали 
Матеріали по темі