Новини компаній

Вітаміни та мінерали для покращення імунітету

18 October 2023, 14:50

Дізнайтеся, як забезпечити себе необхідними вітамінами та мінералами через їжу та добавки та як вони допоможуть зміцнити ваш імунітет і підтримати ваше загальне здоров’я.

Які вітаміни та мінерали потрібні організму для покращення імунітету

Сезон застуд уже вступив у свої повноваження. Чинити йому опір та пройти цей шлях без захворювань допоможуть вітаміни та мінерали. Тому нижче розповімо, які саме вітаміни для того, аби поліпшити імунітет є найдієвішими та в яких натуральних продуктах їх можна знайти.


Спочатку зазначимо, що не всі вітаміни є корисними для імунної системи. Позаяк деякі вітаміни впливають приміром на покращення роботи внутрішніх органів та ніяк не торкаються імунітету. Численні дослідження показали, що найефективніші вітаміни для імунітету для жінок, чоловіків і дітей — це A, C, D, E. Плюс в цьому контексті слід відзначити і мінерали, такі як фолієва кислота, цинк та Омега 3. Проте, хоч ці речовини і є корисними, вибір комплексу вітамінів для поліпшення імунітету слід узгоджувати з лікарем. Це важливо для отримання оптимального ефекту з урахування потреб, стану організму та інших факторів.

Вітамін A необхідний передусім для протистояння вірусам та інфекціям. Позаяк він стимулює вироблення антитіл та білих кровʼяних тілець. А також поліпшує захисні якості шкіри та слизових оболонок до впливу бактерій. Все це в комплексі стає надійним щитом від інфекцій. Однак організм не здатен виробляти вітамін A самостійно — його запаси містяться в продуктах та харчових добавках. Зокрема, мова про яйця, сир, моркву, перець, броколі, вершкове масло тощо.

Вітамін C — найважливіший для імунітету вітамін. Він також є учасником синтезу антитіл та білих кровʼяних тілець. Крім того, Вітамін C обороняє імунну систему від пошкоджень, завданих вільними радикалами, які шкодять клітинам і таким чином спричиняються запалення. Чималий обсяг вітаміну C є в цитрусових, полуниці, смородині, шипшині, квашеній капусті, ківі, смородині, помідорах, квасолі, імбирі та ін.

Вітамін D сприяє збагаченню організму кальцієм і, відповідно, зміцненню кісток. Це робить його важливим вітаміном для імунітету дітей. Також він запобігає запальним процесам та захворюванням, як діабет, артрит, рак. Його дефіцит, особливо взимку, може призвести до ГРВІ, застуд, астми. Крім того, він є важливим вітаміном для імунітету жінок під час вагітності. Натуральними джерелами цього вітаміну служать молочні продукти, яйця, риба (лосось, сардина), яловича печінка та морепродукти.

Як і вітамін C, вітамін Е є потужним антиоксидантом. До його властивостей слід віднести запобігання утворенню тромбів, зменшення ризику серцевих захворювань, нормалізація гормонального фону та забезпечення здорової вагітності. Знайти його можна в горіхах, арахісі, мигдалі, олії, авокадо, спаржі, броколі etc.

Крім вітамінів для підвищення імунітету для дорослих, є ще й мінерали. Вони також знаходяться як в натуральних продуктах, так і в добавках. Приміром цинк допомагає боротись зі шкідливими мікробами та інфекціями, усувати запалення. Міститься в мʼясі, морепродуктах, горіхах, вівсянці, бобах. Фолієва кислота сприяє виробленню клітин та виведенню шкідливих речовин з організму. Її можна знайти в бобах, грибах, помідорах, капусті, апельсинах, горосі, яловичині, зерновому хлібі, авокадо. Омега 3 потрібний для підтримки належного функціонування імунної системи. Зокрема, він має протизапальний ефект, сприяє синтезу антитіл та зменшує ризик застуд та ГРВІ. Омега 3 збагачені: риба, горіхи, льон, шпинат, насіння соняшника.

Перед вживанням комплексу вітамінів для підвищення імунітету обовʼязково проконсультуйтесь з лікарем! Піклуйтесь про своє здоровʼя правильно.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вітаміни вітамін мінерали 
Матеріали по темі