Суспільство

У райцентрі Житомирської області у матері немовляти, яке загинуло на пожежі, відберуть трьох дітей

19 October 2023, 09:49

У Бердичеві 18-го жовтня відбулося термінове засідання виконавчого комітету: на їхній розгляд, з-поміж інших, виносився проєкт рішення про негайне відібрання дітей від матері у зв’язку із загрозою їхньому життю та здоров’ю.

Про це 18 жовтня повідомила Бердичівська міська рада.

«Бердичів сколихнула звістка про пожежу, що сталася вранці 18 жовтня у квартирі на першому поверсі багатоповерхівки на вул. Лупова. Внаслідок пожежі загинула 1,5 місячна дитина. Ще двоє дітей залишилися живі, четверта – найстарша сестра – під час пожежі знаходилася у бабусі. Матері дітей на момент займання у квартирі не було – залишивши дітей без нагляду, вона піднялася до сусідів на верхньому поверсі. Першими, до кого зателефонувала жінка, коли взнала, що її оселя горить, стали фахівці Центру надання соціальних послуг. Саме вони і викликали рятувальників. Усі четверо дітей перебували на обліку в соціальних службах бердичівської громади. З ними та з їхньою матір’ю тримали зв’язок і міська служба у справах дітей, і Центр надання соціальних послуг. Того самого 18 жовтня терміново було скликано комісію з питань захисту справ дитини, участь у засіданні якої взяли представники поліції та всі причетні служби. Одностайно вирішили відібрати дітей від матері: жінка, кажуть, поводилася неврівноважено і передбачити, що може статися з дітьми, які залишилися в живих, було важко», - йдеться в повідомленні.

Із сім’єю, інформували членів виконкому представниці служби у справах дітей та ЦНСП, вони працюють вже доволі тривалий час.

«Родина рахувалася як така, що перебуває у складних життєвих обставинах. Спершу жінка відмовлялася виходити з фахівцями на контакт, потім, таки, нагадала про себе. У Бердичеві вона винаймала житло, де мешкала разом із дітьми. Спочатку – на Європейській, потім – на Володимирській. Незмінно конфліктувала з власниками помешкань, тож соціальні працівники, зрештою, згідно чинного законодавства, влаштували їх до притулку для жертв домашнього насильства (одного разу жінку разом зі старшою донькою побив чоловік). У притулку, знову таки, згідно закону, родина прожила 3 місяці. Увесь цей час вони знаходилися під пильним наглядом соціальних служб, котрі змогли задіяти цілу низку благодійних організацій задля допомоги матері й дітям», - розповіла представниця служби у справах дітей та ЦНСП.

Переїхати до нового помешкання з квартири, де сталася пожежа, родина мала 19 жовтня.

«Потрібно було знову шукати житло, і жінка віднайшла його у багатоповерхівці на Лупова. Спочатку мешкала в одній квартирі, потім, внаслідок чергового конфлікту з черговою орендодавицею, перейшла до іншої. Стосунки між жінками ставали все напруженішими, і соціальні працівники запропонували матері разом із дітьми переїхати до гуртожитку – там їм пропонували дві кімнати. Та спочатку відмовилася, але потім погодилась. Фахівці з соціальних служб взялися допомогти з облаштуванням кімнат – залишалося зачекати кілька днів, поки помешкання наповнять меблями й усім необхідним (вчергове підключили благодійників). На час, поки кімнати меблюватимуть, жінці запропонували пожити у дитячому відділенні лікарні. Знову відмова. Переїзд до нового помешкання мав відбутися у п’ятницю 19 жовтня», - повідомили під час виконкому.

Члени виконавчого комітету проєкт рішення про відібрання дітей ухвалили. Готується відповідна позовна заява до суду. Жінці дається 1 рік на те, аби створити належні умови для проживання – можливо, тоді дітей повернуть. А поки старша донька перебуватиме у бабусі, а двоє менших – у державних закладах.

Нагадаємо, 18 жовтня зранку у Бердичеві на пожежі у квартирі загинуло півторамісячне немовля, двох старших дітей 2020 та 2022 років народження вдалося врятувати, поліція встановлює обставини.

Як повідомляв Житомир.info, вранці 25 серпня 2023 року у селищі Пулини Житомирського району під час ліквідації пожежі в будинку виявили тіло 13-річної дитини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пожежа загинула дитина Бердичів виконком немовля соцслужба загиблий 
Матеріали по темі