Суспільство

У Житомирі демографічний вибух?

9 July 2008, 10:30

Ви теж помітили? Стільки «животиків» у Житомирі ще ніколи не було! Або просто влітку вони стали помітніші – одягнуті в легкі сукні та коротенькі футболки.
Молоду майбутню маму Ольгу Панченко ми зустріли під час прогулянки у парку культури і відпочинку. Вона навчається в Житомирі і чекає первістка. Каже, державна допомога при народженні дитини у 12 тисяч гривень абсолютно не вплинула на її рішення стати матір’ю. Вона мріє мати двійко дітей - доньку і сина, незалежно від розміру державної допомоги.
Житомирянок, які стоять на обліку по вагітності, і справді побільшало, констатують завідувачі жіночих консультацій першої і другої центральних лікарень Житомира. За 6 місяців цього року на облік в жіночі консультації ЦМЛ №№1 і 2 стало на 170 жінок більше, ніж за такий же період 2007 року, а саме: на 70 – на Бульварі та на 100 – на вул. Л. Українки. Однак ці цифри надто скромні, щоб говорити про бебі-бум у Житомирі, переконаний завідувач ЖК ЦМЛ №2 м Житомира Сергій Форманюк. «Просто майбутні мами – з того покоління дівчаток, яких свого часу народилося більше», - говорить він. «Демографічний підйом в нашому місті спостерігається протягом останніх 4-5 років, і рік 2008-й – не виняток, - переконує і завідувач ЖК ЦМЛ №1 м Житомира Віктор Ковальський. – Матеріальна підтримка держави відіграє у цьому деяку роль, але не вирішальну. Так, люди стають заможніші, майбутні мами мають змогу краще харчуватися – зокрема, цьогоріч ми констатуємо зменшення малокрів’я у вагітних. Але, на мою думку, ми дозріли до розуміння: державі необхідне майбутнє».
Стосовно ж здоров’я майбутніх мам, то обидва лікарі констатують його погіршення. Переважна більшість вагітних житомирянок має так звану екстрагенітальну патологію: захворювання серця, нирок, очей або щитоподібної залози.
Анна Дмитрієва, газета "НОВОСТИ ПО-ЖИТОМИРСКИ" №10 від 3 липня 2008 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі