Політика

Нардеп від Житомирської області – серед лідерів по кількості «законодавчого спаму»

28 December 2023, 17:15

Хто з нардепів у 2023 році займався «законодавчим спамом», а чиї ініціативи стали законами – підсумковий аналіз законодавчої роботи у Верховній раді 28 грудня оприлюднив Рух ЧЕСНО.

«Протягом 2023 року найбільшу кількість законопроєктів серед нардепів зареєстрував скандальний нардеп від «Слуги народу» Георгій Мазурашу, але відсоток «прохідності» його ініціатив серед лідерів подачі найменший. Водночас найбільший відсоток законопроєктів, які стали чинними актами, у голови фінансового комітету від «Слуги народу» Данила Гетманцева, голови комітету соціальної політики Галини Третьякової та голови підкомітету з питань інформполітики Євгенії Кравчук», - йдеться у публікації.

Серед народних депутатів, які подали у 2023 році найбільше законопроєктів, є мажоритарник від Житомирської області Сергій Кузьміних: він зареєстрував за рік 103 проєкти та має один з найменших відсотків «прохідності» - 18%, це друге місце після Георгій Мазурашу.

«Відсоток «прохідності» (відсоток зареєстрованих законопроєктів, які стали чинними актами) ініціатив президента найвищий серед ініціаторів – 86%, що також очікувано, адже вони переважно стосуються міжнародних угод та питань безпеки, які зараз найбільш пріоритетні для держави. Крім того, серед ініціатив президента немає відхилених чи знятих із розгляду законопроєктів або постанов. Натомість найбільше ініціатив Кабміну у 2023 році стосувалися галузевого розвитку, правової та економічної політики. За «прохідністю» урядові ініціативи на третьому місці – лише 23%. Понад 45% ініціатив Кабміну перебуває на опрацюванні в парламентських комітетах. Більшість ініціатив, поданих народними депутатами у 2023 році, стосуються правової та економічної політики. Загалом таких законопроєктів теж було подано найбільше. Також нардепи мають найбільше законопроєктів, які відхилені та зняті з розгляду – 274. Це, у свою чергу, говорить про низький рівень якості підготовки законопроєктів або ж про реєстрацію ініціатив лише для власного піару та подальшого хайпу на чутливих для суспільства темах», - наголошують автори дослідження.

Нагадаємо, у 2021 році з шести нардепів-мажоритарників від Житомирської області двоє – Богдан Кицак та Сергій Кузьміних – долучилися до створення майже 100 законопроєктів кожен, але переважна більшість з них так і не була ухвалена.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 28 січня 2022 року детективи НАБУ затримали народного депутата від Житомирської області Сергія Кузьміних під час передачі значної суми грошей: нардепа затримали з хабарем у 558 тис. грн, які він отримав за сприяння в укладенні контрактів між приватними компаніями і лікарнею у Житомирській області. 31 січня генпрокурор Ірина Веденіктова повідомила про підписання підозри народному депутату Сергію Кузьміних, який підозрюється у скоєнні злочину з використанням своїх службових повноважень і впливу. 4 лютого Сергій Кузьміних вперше прокоментував подію, а його адвокат Лариса Криворучко зауважила, що «політична складова кримінальної справи очевидна».

23 вересня 2022 року НАБУ і САП скерували до суду справу стосовно народного депутата Сергія Кузьміних за обвинуваченням в одержанні 558 тис. грн неправомірної вигоди: його дії кваліфіковані за ч. 2 ст. 369-2 КК України (Зловживання впливом). У березні 2023 року Захисники народного депутата від Житомирської області Сергія Кузьміних подали клопотання про закриття кримінального провадження, але Вищий антикорупційний суд відмовив. Чергове судове засідання у справі призначене на 10 січня 2024 року.


Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР законопроєкт Кузьміних Мазурашу спам закон  
Матеріали по темі