Влада

Відбудова ліцею №25 та дитячої школи мистецтв у Житомирській області: проєкти, до реалізації яких залучатимуться партнери з Естонії

6 February 2024, 15:12

Продовжуємо розширювати міжнародну співпрацю між Житомирською обласною військовою адміністрацією та нашими друзями й партнерами з Естонської Республіки.

Про це 6 лютого на своїй сторінці у фейсбуці повідомив начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

«Сьогодні під час зустрічі обговорили конкретні плани та подальшу співпрацю з відновлення нашої області. Будівництво садочка на півночі області, майже на кордоні з білоруссю, стало гарним прикладом того, що важливі для громад проєкти можна реалізовувати навіть на тих територіях, які ще не так давно зазнавали найбільших руйнувань з боку росіян. Естонія стала однією з перших країн, яка побудувала новий об’єкт «з нуля» в рамках масштабної Програми відновлення України, ініційованої Президентом Володимиром Зеленським. За сприяння Естонської Республіки в Житомирській області також вже відновлено зруйнований російськими авіаційними ударами міст через річку Ірша у Малині. Важливо, що на цьому наша співпраця не закінчується. Адже в рамках Програми відновлення Житомирщині ще необхідно зробити дуже багато, щоб позбутися наслідків біди, яку принесли нам росіяни й повернути усіх наших жителів у їх домівки», - йдеться у повідомленні.

Віталій Бунечко зазначив, що на нараді обговорили перелік проєктів, до реалізації яких планує долучиться Естонія. Це відновлення пошкодженої внаслідок російських авіаударів Малинської дитячої школи мистецтв, будівництво багатоквартирного будинку для внутрішньо переміщених осіб та реконструкція ще трьох пошкоджених внаслідок російських обстрілів багатоповерхівок на Житомирщині.

Крім того, після Третього міжнародного форуму з відновлення, який вчора відбувся у Житомирі, Естонський центр міжнародного розвитку та співробітництва вирішив приєднатися до проєкту відбудови нашого 25 ліцею у Житомирі разом з португальською стороною.

Важливим етапом співпраці стане також навчання фахівців для наших громад області, які зможуть готувати документацію та проєкти для залучення міжнародних грантів. Представники Естонської республіки запропонували визначити по 3 фахівці з кожної з 66 громад області для навчання та написання пілотних проєктів. Вони пропонують надати базу донорів з якими варто співпрацювати та навчити наших фахівців залучати кошти для розвитку регіону.

Ще одна важлива тема для співпраці – обмін досвідом між нашими поліцейськими та їх естонськими колегами на базі житомирської академії. Крім цього співпраця в силовому блоці буде розвиватися й у сфері гуманітарного розмінування.

Деякі проєкти стартують вже найближчим часом, дещо буде реалізовуватися протягом кількох років. Можливість такого середньострокового планування, навіть в умовах війни є дуже важливим.

Також начальник Державної обласної військової адміністрації висловив подяку партнерам з Естонії.

«Окремо хочу подякувати Естонії за те, що ви вирішили долучитися до ініціативи нашої Першої леді Олени Зеленської - будівництва житла для дитячих будинків сімейного типу, які переїхали з півдня та сходу нашої країни та вирішили залишитися на Житомирщині. Чотири таких великих родини, які тікали від російських бомб та ракет, знайшли прихисток у нас в області. Житомирська громада вже виділила дві земельні ділянки під будівництво нового житла. Одну безпосередньо в Житомирі, іншу - у селі Вереси. Естонія вкотре демонструє, що вона є відданим другом для українців. Впевнений, що разом ми не просто відновимо будівлі та інфраструктуру нашої області – ми створимо нове майбутнє для наших громадян», - сказав Віталій Бунечко.

Нагадаємо, 5 лютого до Житомира на ІІІ Форум з відновлення області приїхали представники посольств Португалії та Естонії в Україні, міністерства закордонних справ України, Комітету Верховної ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва. На форумі презентували концепцію з відновлення житомирського ліцею №25.

Чому й досі центр Житомира «прикрашають» руїни ліцею №25 читайте тут.

Як повідомляв Житомир.info, 5 січня 2024 року на виконкомі Житомирської міської ради повідомили про те, що за підтримки Уряду Естонської Республіки побудують три будинки для прийомних родин. Виконком делегував функції замовника будівництва об’єктів профільним комунальним підприємствам, щоб розпочати роботи. 6 червня 2024 року на позачерговій сесії Житомирської міської ради визначилися з ділянкою, де Уряд Естонії зводитиме дитячий будинок сімейного типу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Бунечко ОВА Естонія ліцей №25 відбудова фінансова допомога рф війна 
Матеріали по темі