Події

На парковці біля гіпермаркету у Житомирі затримали чоловіка, який допомагав потенційним призовникам та військовим виїхати за кордон

16 February 2024, 17:08

СБУ на Житомирщині затримала організатора чергової «схеми для ухилянтів», який допомагав виїхати не лише потенційним призовникам, але й чинним військовослужбовцям.

Про це 16 лютого інформує управління СБ України в Житомирській області.

«Співробітники Служби безпеки заблокували чергову схему ухилення від військової служби та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку, яка працювала на Житомирщині. За даними слідства, житомирянин-організатор схеми пропонував злочинні «послуги» не лише потенційним призовникам, але й чинним військовослужбовцям», - йдеться у повідомленні.

Зловмисник, зокрема, за гроші вирішував питання щодо тимчасового «списання» із військового обліку у зв’язку із непридатністю до військової служби, допомагав із бронюванням від призову та організовував пакет документів для виїзду за кордон.

Вартість послуги з однієї особи становила від 5 до 6 тисяч доларів США у залежності від терміновості замовлення.

Для надання «статусності» своїм пропозиціям, у розмовах із потенційними клієнтами він хизувався нібито особистими знайомствами із очільниками владних та правоохоронних структур області, а також «власними зв’язками» у військкоматі.

У межах досудового розслідування оперативники СБУ задокументували п’ятьох осіб, які мали скористатися даною схемою для незаконного виїзду за кордон.

У ході спецоперації правоохоронці затримали організатора «на гарячому» під час отримання другого траншу зі 135 тисяч гривень. Це – передоплата за пакет документів для нелегальної втечі з України. Ще 2 тисячі доларів США «замовник» мав сплатити одразу після успішного перетину держкордону.

Під час санкціонованих обшуків за місцем проживання затриманого вилучено:

  • комп’ютерну техніку та мобільні телефони із «діловим» листуванням,
  • банківські картки та гроші, ймовірно одержані злочинним шляхом,
  • оригінали документів громадян, які планували скористатися послугами організатора,
  • інші докази незаконної діяльності зловмисника.

У межах кримінального провадження організатору схеми повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

Зловмиснику загрожує до 9 років позбавлення волі.

Триває досудове розслідування для перевірки можливої причетності посадовців до правопорушення та притягнення їх до відповідальності.

Заходи документування здійснювали оперативники СБУ в Житомирській області у співпраці зі слідчими Житомирського РУП ГУНП у регіоні за процесуального керівництва Житомирської окружної прокуратури.

У пресслужбі поліції Житомирської області зазначили, що затримали чоловіка біля одного з гіпермаркетів Житомира 10 лютого.

«На початку січня 2024 року фігурант запропонував своєму знайомому, 36-річному жителю Житомира, який є особою призовного віку, допомогти з виїздом за кордон. Також він пообіцяв посприяти щодо зміни статусу «ухилянта» від мобілізації в Єдиному реєстрі військовозобов’язаних «Оберіг». Щодо останньої послуги, то вона не входила в обумовлену суму, а окремо коштувала 10 000 гривень. Як встановили слідчі, насправді чоловік навіть не був внесений до даної бази. 10 лютого знайомі домовились про зустріч для передачі завдатку у валюті (в еквіваленті 125 000 гривень), решту коштів виконавець мав отримати вже після виготовлення всіх необхідних документів. Відтак на території стоянки, біля одного з гіпермаркетів міста, перебуваючи в автомобілі замовник передав гроші виконавцю. Там їх затримали співробітники Служби безпеки України та старший слідчий Житомирського районного управління поліції. Тоді ж, у межах відкритого кримінального провадження за ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) КК України, слідчий поліції оголосив чоловікові про підозру. 12 лютого судом йому було обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту», - йдеться у повідомленні.

Чоловік обіцяв виготовити документи на ім’я «покупця» як на водія благодійної організації нібито для здійснення перевезень для потреб ЗСУ.

Про це повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Підозрюваний через знайомих підшукував чоловіків допризовного віку, охочих виїхати за кордон з метою уникнення служби у ЗСУ, та пропонував «сприяння». А саме, обіцяв ухилянту через свої зв’язки виготовити документи на його ім’я як на водія благодійної організації нібито для здійснення перевезень для потреб ЗСУ. На підставі підроблених документів призовник міг вільно перетнути кордон», - зазначили у прокуратурі.

Нагадаємо, 11 січня пресслужба ГУНП у Львівській області повідомляла про те, що правоохоронці затримали двох зловмисників із Житомирської області, які допомагали «ухилянтам» виїхати за межі України. Оголошення про свої «послуги» вони розміщували в соціальних мережах та чатах у мережі «Інтернет». Кожен з клієнтів переказував на банківські рахунки підозрюваних від 800 до 1000 доларів США.

Як повідомляв Житомир.info, 20 вересня 2023 року у Житомирі затримали хірурга з Коростеня, який у складі ВЛК вимагав 6 тис. грн у військовозобов'язаного за фіктивний діагноз. У січня 2024 року поліція Житомирської області інформувала про те, що лікаря судитимуть.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ухилянт СБУ прокуратура поліція призовник повістка військовозобов'язаний парковка 
Матеріали по темі