Місто

Об'єднання університетів у Житомирі: студенти мітингують, ректор ПНУ готовий «захищати з вилами», в облраді просять не нагнітати

7 March 2024, 16:35

Понад 200 студентів Поліського національного університету в обідній час 7 березня влаштували мітинг під стінами Житомирської обласної ради, де в цей час проходила сесія.

Скандуючи «Руки геть від Поліського» студенти виступили проти реорганізації університету шляхом приєднання його до Житомирського державного університету імені Івана Франка.

В цей час в сесійній залі ректор Поліського національного університету звернувся до своїх колег-депутатів.

«Чому така швидкість? Тому що ситуація розвивається блискавично. І сьогодні всі починають говорити: рішення немає. Коли вже рішення буде, то буде пізно. Що відбулося з харківськими університетами трошки раніше? Де чотири університети об'єднали, чотири університети, включно з керівництвом, дізналися це зранку і з новим. Я просто звертаюся до всіх тих, хто задумав недобре. Це протиправне і цинічне. Сьогодні намагаються використовувати два заклади в цих схемах, використовувати депутатів обласної ради. Це безсовісно і безчесно. Університет працював і ми будемо його захищати з вилами, з сокирами, якщо йде до цього. Цього ніхто не допустить, знищення. І того, що задумано, не допустить», – говорить ректор ПНУ, депутат Житомирської облради Олег Скидан.

На сесії також виступила ректорка ЖДУ ім. Івана Франка.

«Я з вашого дозволу зачитаю один єдиний лист, який став каталізатором всіх цих процесів. Цей лист був оприлюднений 1 березня, після того, як в соціальних мережах на сторінці Олега Васильовича відбулись певні події, які вам всім відомі. Лист №3330117 від 20.12.2023 року заступнику міністра освіти й науки України Винницькому М. «Шановний пане Михайло, враховуючи заплановане Міністерством освіти і науки України реформування мережі закладів вищої освіти України, зокрема об'єднання Поліського національного університету та Житомирського державного університету ім. Івана Франка, просимо врахувати позицію університету щодо доцільності реорганізації ЖДУ ім. Івана Франка шляхом його приєднання до Поліського національного університету. Такий варіант об'єднання дозволить уникнути багатьох надзвичайних негативних наслідків реорганізації шляхом злиття та створення нового університету, який загрожує існуванню обох закладів, обґрунтування додається. Поліським національним університетом пропонується модель об'єднання, яка максимально можливою мірою враховує як національні інтереси, зокрема забезпечення виконання міжнародних зобов'язань України, так і інтереси обох закладів вищої освіти, а саме 1. Добровільне приєднання ЖДУ ім. Івана Франка до Поліського національного університету. 2. Реалізація усіх процедур, пов'язаних з приєднанням. 3. Формування нового управлінського апарату 4. Формування вченої ради університету пропорційно 50 на 50. 5. Потужна реклама і як результат успішна вступна кампанія. 6. Звернення до МОН України з клопотанням щодо перейменування університету на Поліський національний університет ім. Івана Франка. 7. Оголошення виборів ректору університету. Зауважу останні абзаци, прошу послухати його уважно: з метою зниження соціальної напруги у колективах та студентському середовищі, створення можливостей для проведення вступної кампанії, переконливо просимо вас ініціювати якомога швидше прийняття вказаного рішення». Колеги, зазначу, 20 грудня 2023 року. І хочу запитати, чи в цій залі до вас, як до депутатів обласної ради, зверталися з проханням розглянути об'єктивність, розглянути критеріальність, розглянути й проаналізувати роботу обох університетів? Чому звернулись сьогодні? Друге, Олег Васильович сьогодні тут присутній, я можу йому дивитися в очі та хочу запитати: коли ми з вами мали розмову з приводу об'єднання, про яке ви мені повідомили колегії Житомирської обласної адміністрації? Щодо критеріїв роботи Житомирського державного університету, готова дати пресконференція і запрошую депутатський корпус в стіни Житомирського державного університету», – відповіла ректорка Житомирського державного університету ім. Івана Франка Галина Киричук.

В.о. голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма зазначив, що питання делікатне та потребує вивчення, тому організують спільну зустріч з ректорами.

«Ми домовилися з Міністерством освіти, що разом з Віталієм Івановичем і з ректорами відбудеться така зустріч, не знаю чи вона в МОН, чи в Житомирі відбудеться, де буде розглянуте питання, обговорено й інформація буде доведена і до депутатів, і до колективу обох університетів, і до всієї громадськості області. Тому не нагнітайте ситуацію», – сказав в.о. голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

Як повідомляв Житомир.info, 16 лютого 2024 року ректор Поліського національного університету Олег Скидан заявив про початок процесу об’єднання ПНУ та Житомирського державного університету імені Івана Франка, а 19 лютого 2024 року ректорка ЖДУ Галини Киричук заперечила інформацію про об’єднання двох університетів в один, зазначивши, що з цього приводу «жодного нормативного документа ні в МОН, ні в Уряді ще немає».

2 березня 2024 року Олег Скидан виклав лист Міністерства освіти і науки, направлений 1 березня 2024 року начальнику ОВА Віталію Бунечку з рекомендацією «опрацювати та надати пропозиції стосовно реорганізації Поліського національного університету шляхом приєднання до Житомирського державного університету ім.Івана Франка за умови збереження освітнього, наукового та матеріального потенціалу Поліського національного університету з урахуванням наявної мережі закладів вищої освіти Житомирської області». 4 березня 2024 року студенти організували акцію біля ПНУ, а в університеті зібрали конференцію трудового колективу, де викладачі висловлювалися проти приєднання до іншого навчального закладу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ПНУ Поліський університет університет ректор ЖДУ Скидан Киричук Ширма облрада приєднання 
Матеріали по темі