Місто

У Житомирі для ветеранів та їх родин влаштували руханку, щоб покращити психічне здоров'я

13 March 2024, 14:39

Майже у кожного українця є знайомі, або рідні, які захищають нашу країну, і сьогодні мало бути просто вдячним, а потрібно вчитися допомогти людям, які повертаються з війни. Підтримка психічного здоров'я є важливою складовою реабілітації військових. Тому 13 березня у Житомирі для ветеранів та їх родин влаштували руханку, яка має допомогти розвантажити мозок від думок.

Учасники заходу розповіли, як в повсякденному житті відволікаються та заспокоюються.

«Багато варіантів є, дуже багато. Починаючи від звичайного – це виспатися, це вже є головним чинником. Домашні тварини. Навіть, коли ми були на протезуванні в Америці, до нас приводили собак і там були в клініці собаки. Вони допомагали дуже. У мене проблем таких немає, щоб психологічного навантаження, що є ПТСР. Якось воно мене обійшло. Просто я з самого початку прийняв себе таким, як я. Бо в мене батько так само немає кінцівки нижньої, тому я з дитинства бачив, як він виконує всі ті функції батько з двома ногами, він робив з одною. Такі заходи мають бути й мають бути на рівні міському, а мають бути на районному рівні. Тому що дуже багато хлопців, які є ветеранами й 60-70% не можуть знайти себе. І таким чином люди збираються в одну купу, спілкуючись один з одним – це вже допомога психологічна. Ветерана може зрозуміти тільки ветеран. І коли зустрічаюся з людьми, спілкування, це вже є як один із чинників реабілітації» – ділиться ветеран Євгеній Корінець.


«Я відвідую різні заходи, читаю багато літератури, і ходжу на різні тренінги. У нас в Житомирі зараз досить багато гідних заходів, і є гідні центри, які варто відвідувати. Ми живемо в досить складний час, і ментальне здоров'я людей, психологічний стан – це досить важливо. Тому, що умови дійсно складні, ми переживаємо за своїх близьких, за своїх чоловіків, дітей, за сім'ї. Тому я думаю, таких заходів має бути більше», – каже дружина військовослужбовця Олеся Номерчук.

«В будь-якому випадку – це фізична активність і соціалізація. Не можна сидіти вдома, потрібно спілкуватись зі своїми побратимами, з людьми, брати участь в таких заходах, де збирається багато однодумців, для того, щоб поліпшити своє ментальне здоров'я. У нас в Житомирі не так багато заходів для ветеранів. Я, як тільки дізнався, по-перше, є можливість зустрітися зі своїми побратимами, поспілкуватись, ну і прийняти фізичну активність разом з усіма. Треба йти до ветеранів, а не чекати, поки ветерани прийдуть до вас, для того, щоб спитати про допомогу, в тому числі про ментальне здоров'я», – говорить ветеран Андрій Бродський.

«Допомогою тим, що намагаюся більше спортом займатися і ти потихеньку відходиш і підтягуєшся до свого цивільного життя. Спорт лікує, він надає тобі натхнення, і щоб було краще реабілітуватися в цьому житті. Ветерани, щоб почували себе потрібними десь, потрібні в спорті і в подальшому житті, для когось. Бо для них, після бойових дій, тяжко реабілітуватися в нашому житті», – ділиться ветеран Валентин Кузьмінчук.

Руханку проводила професійна спортсменка.

«Сьогодні я підготувала таку лайтову міні-руханку для того, щоб покращити свій фізичний стан, покращити свій настрій, зробити перезавантаження і взагалі відпочити. Я вважаю, що спорт – це один з найкращих способів покращити своє самопочуття, відволіктися від того, що зараз в країні відбувається і розвантажити, можна так сказати, свої думки й покращити свої позитивні емоції», – говорить КМС з легкої атлетики, багаторазова чемпіонка Всеукраїнських та Міжнародних змагань Марина Чорна.

Важливо вміти підтримувати один одному, кажуть організатори та радять слідкувати за анонсами заходів.

«Хочемо цим заходом об'єднати і соціалізувати різні категорії – цивільне населення і ветеранів. Тому що нам треба нагадувати про те, що ветерани повертаються з бойових дій, а цивільне населення має не просто сприймати той біль, який вони пережили, а й допомагати їм адаптуватися сьогодні у цих подіях, які відбуваються. Тому що їм треба сприйняти, як ми тут живемо в той час, коли продовжується війна. На сайті «Ти як?» висвітлюються всі Всеукраїнські події й дайджест новин – все висвітлюється постійно. У нас на сайті облдержадміністрації безпосередньо – це висвітлюється. РДА вже розповсюджують по своїх ланках комунікаційних. І, в принципі, якщо там слідкувати, вже можна побачити», – говорить координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Ірина Гладка.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області після завершення війни очікують збільшення у 3,5 рази УБД та в 5 разів – осіб із інвалідністю внаслідок бойових дій.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: військовий ветеран здоров'я руханка спорт психологічна допомога Гладка 
Матеріали по темі