Місто

Як контролери перевіряють оплату проїзду у громадському транспорті Житомира, де вже не видають паперові квитки

4 April 2024, 17:42

Нові валідатори у громадському транспорті Житомира не видають квитки. Як тепер перевіряють чи розрахувався пасажир за проїзд 4 квітня журналісти Житомир.info дізнавалися у Службі контролю.

Контролери показують новий пристрій, за допомоги якого можуть перевірити чи була здійснена оплата.

«Пасажир прикладає карточку і тут вже вся інформація є. Залишків коштів пасажира ми не бачимо, щоб вони не боялися. Транспортна картка або телефон прикладається, якщо пасажир сканував QR-код, тоді відкриває нам картинку і ми наводимо пристрій і бачимо скільки, де і коли», – пояснює старший контролер Тетяна Ганошина.

Контролери працюють в парі, перевіряють кожного пасажира в транспорті. Пристрій показує о котрій була здійснена оплата та на якій зупинці.

«Беру у пасажира карточку у мене вже включений валідатор, ведені дані. Прикладаємо і бачимо, що пасажир сів на вул. Шевченко, оплата 8 грн, сів о 13:35, дата сьогоднішня. Оплата здійснена, питань немає», – показує, як працює пристрій старший контролер Микола Груша.

Контролери говорять, що такі нововведення їм до вподоби.

«Змінилася у кращу сторону. Краще перевіряти пасажира чи проплатив, чи ні. Тут вже нікуди не дінеться, не скаже що тільки зайшов. Зайшов, будь ласка, розрахуйся», – каже контролер Микола Груша.

В Службі контролю кажуть, що завжди знайдуть ті, хто не сплатив за проїзд. Розповідають скільки людей зараз працюють контролерами.

«У нас 24 особи тобто 12 бригад. Виходить 7,8,9 бригад, залежно від того скільки днів у місяці. У кожної бригади є по пристрою», – говорить начальник Служби контролю громадського транспорту Іван Микитюк.

До нової системи валідування пасажирам потрібно звикнути, тому поки за потреби контролери допомагають житомирянам розібратися, як сплатити за проїзд, а не карають штрафом.

«З моменту введення нової системи йде роз'яснювальна система. Людей поки що не штрафують», – сказав начальник Служби контролю Іван Микитюк.

Проте у Службі контролю зазначили, що систему штрафів повернуть у будь-який момент, тому радять сплачувати за проїзд.

Нагадаємо, що 9-10 березня 2024 року у Житомирі почали запускати оновлену систему оплати у громадському транспорті, напередодні Житомирська міськрада опублікувала інструкцію щодо оновленої автоматизованої оплати проїзду. 8 березня у міській раді розповіли, що для пасажирів кардинально наразі нічого не зміниться, але деякі позитивні зміни все ж будуть: наприклад віртуальна картка в мобільному додатку, або списання коштів в реальному часі.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: оплата контролер проїзд транспорт валідатор Микитюк Ганошина Груша  
Матеріали по темі