Суспільство

Понад 32 тис. грн штрафів заплатили палії сухої трави у Житомирській області від початку року

10 April 2024, 10:15

Інспекторами з охорони навколишнього природного середовища продовжують проводити рейди для виявлення паліїв сухої трави.

Про це 10 квітня повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу проводяться рейдові перевірки щодо виявлення фактів самовільного випалювання сухої рослинності на території Житомирської області. Також проводяться інформаційно-роз’яснювальні заходи, під час яких фахівці Інспекції розповідають про небезпеку, яку завдає шкідливий дим від спалюваного листя та рослинності, а особливо – відходів, наголошують на адміністративній відповідальності за порушення природоохоронного законодавства та закликають громадян дбайливо ставитися до навколишнього природного середовища», - йдеться у повідомленні.

До виявлених порушників застосовуються заходи адміністративного впливу, зокрема складаються протоколи за статтею 771 КУпАП «Самовільне випалювання рослинності або її залишків», статтею 77 КУпАП «Порушення вимог пожежної безпеки в лісах».

Незважаючи на інформаційно-роз’яснювальні заходи, на високі штрафи, громадяни, на жаль, продовжують порушувати природоохоронне законодавство.

З початку року в рамках заходів щодо запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ та сухої природної рослинності у Житомирській області виявлено 17 порушень, складено 15 протоколів за ст. 77 КУпАП (Порушення вимог пожежної безпеки в лісах), 2 – за ст. 77-1 КУпАП (Самовільне випалювання рослинності або її залишків).

Сума накладених штрафів склала понад 32 тис. грн.

У Державній екологічні інспекції наголошують, що згідно зі ст. 113 Кримінального кодексу України на час воєнного стану спалювання сухої трави, листя чи іншої рослинності може бути кваліфіковано правоохоронними органами як диверсію, розглядається як злочин, за який передбачено кримінальну відповідальність: позбавлення волі на строк п'ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна.

Нагадаємо, 7 квітня пресслужба ГУ ДСНС України у Житомирській області повідомила про те, що на околиці с. Сущани Олевської територіальної громади виявили палія сухої. Ним виявився місцевий житель, на якого було складено протокол та накладено штраф у розмірі 3 060 грн.

Як повідомляв Житомир.info, на території Чижівської громади на Звягельщині 26 березня 2024 року виявили паліїв обрубків дерев, порушники отримали штраф 4,5 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: екоінспекція суха трава сухостій вогонь пожежа палій штраф протокол 
Матеріали по темі