Події

Штраф 3060 грн – на півночі Житомирської області на палія сухої трави склали адмінпротокол

7 April 2024, 17:02

Упіймали чергового палія сухої трави, на нього чекає адмінвідповідальність.

Про це 7 квітня повідомляє ГУ ДСНС України у Житомирській області.

«233 пожежі в екосистемах ліквідовано від початку року, із них 8 - на трофополях, а решта — то загоряння сухої трави. Загальна площа, пройдена вогнем, склала 184 га. Перші випадки загорянь сухої трави розпочалися ще у лютому. В основному пожежі у цей період виникають через спалювання сміття, минулорічного сухостою та необережне поводження з вогнем. Вітряна погода сприяє миттєвому поширенню вогню! Є випадок загибелі людини при спробі самостійного гасіння такої пожежі», - йдеться в повідомленні.

Для моніторингу пожежної ситуації та щоб виявляти паліїв сухої рослинності фахівці ДСНС проводять профілактичні рейди, зокрема і з використанням безпілотних літальних апаратів. Напередодні та вихідні патрулювання проведені на території Коростенської, Бердичівської та Звягельської громад.

«Напередодні вихідних однією з рейдових груп рятувальниками спільно з працівниками Олевського лісгоспу АПК та працівниками поліції при патрулюванні на околиці с.Сущани Олевської територіальної громади було виявлено палія сухої рослинності. Ним виявився місцевий мешканець на якого було складено протокол та накладено штраф у розмірі 3060 грн», - повідомляють вогнеборці.

За порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, в тому числі в лісах, та за самовільне спалювання сухої рослинності цьогоріч вже понад 40 паліїв притягнуто до адмінвідповідальності за статтями 175, 77-1 та 77 Кодексу України про адміністративне правопорушення.

«Нагадуємо, що за самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків передбачена адміністративна відповідальність. Громадянам загрожує штраф у розмірах від 3 060 до 6 120 грн, а для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 грн. Тому закликаємо усіх мешканців не провокувати пожежі у природних екосистемах! Не розводити відкритий вогонь біля лісової зони, в полях, а також не кидати недопалки та сірники на суху трав’янисту підстилку. Категорично заборонено спалювати сміття та рослинні залишки», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, упродовж доби 5 квітня рятувальники області ліквідували 3 пожежі.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 4 квітня 2024 року від початку року в екосистемах Житомирської області сталося на 148 пожеж більше, ніж за відповідний період минулого року. А 3 квітня поблизу с. Рудня-Озерянська Олевської територіальної громади на площі 1,7га та 1 га у с. Міролюбивка Лугинськоі ТГ вогнеборці понад добу ліквідували загоряння торфу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пожежа штраф ДСНС палій протокол рятувальник сухостій вогнеборець  
Матеріали по темі