Події

Майже 30 тис. грн втратив 33-річний житель райцентру Житомирської області, скориставшись сервісом з пошуку попутників

16 April 2024, 11:44

Житель Бердичева потрапив у шахрайську пастку, скориставшись сервісом з пошуку попутників.

Про це 16 квітня інформує Бердичівський районний відділ поліції.

«Нині аферисти вдаються до різних схем шахрайства аби збагатитися чужим коштом. Правоохоронці закликають громадян бути уважними та пильними у фінансових питаннях. До поліції із заявою про шахрайство звернувся 33-річний містянин. Чоловік розповів, що скористався популярною платформою з пошуку попутників. З ним зв’язався представник перевізника та, обговоривши умови поїздки, надав номер телефону водія, який нібито доставить його у потрібне місце.Обов’язковою умовою угоди була передоплата, тож чоловік переказав 300 гривень.За деякий час йому повідомили, що ця сума завелика, тож хочуть повернути решту. Для цього потрібно було зайти в онлайн-банкінг, ввести номер карти та певну комбінацію цифр. Зрештою, за підказками співрозмовника, бердичівлянин переказав на чужий рахунок понад 29 тисяч гривень. Після цього «перевізник» вимкнув телефон», - йдеться в повідомленні.

Нині поліцейські встановлюють причетних до події у межах кримінального провадження, розпочатого за ст. 190 (Шахрайство) КК України.

Водночас поліція рекомендує громадянам бути пильними та не розголошувати конфіденційну інформацію.

Вас має насторожити пропозиція з повернення коштів, надання компенсації, фінансової допомоги тощо, особливо якщо для цього ви нікуди не зверталися.

Якщо для укладання угоди вам пропонують надати якісь відомості про банківську картку або самостійно ввести дані на якихось ресурсах, не поспішайте, впевніться, що ніщо не загрожує вашій фінансовій безпеці: переконайтеся, що ви знаходитися на офіційному та захищеному сайті; не розголошуєте нічого, крім номера картки; не вказуєте номер телефону, що «прив’язаний» до неї; не надаєте інші числові чи буквені коди.

«Під час вибору перевізника поцікавтеся рекомендаціями у друзів та знайомих, ознайомтеся із застереженнями адміністраторів онлайн-платформ з надання транспортних послуг. Пам’ятайте, що занадто низька ціна може свідчити про шахрайську пастку. Купуйте квитки на потяги чи автобуси лише на офіційних ресурсах. У разі перевезень приватними авто наполягайте на оплаті в момент відправлення та пам’ятайте про правила безпеки», - наголошують правоохоронці.

Нагадаємо, на початку квітня через шахрайську схему, жителька Звягельщини втратила заощадження. Жінка повірила співрозмовнику, який назвався представником банку, а згодом виявила, що з її рахунку зникли майже 54 тисячі гривень.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі на початку березня 2024 року поліція викрила шахрая, який «надавав матеріальну допомогу» з виправної колонії. 7 200 гривень пропонував чоловік «постійним клієнтам», як допомогу від банку. Такий шляхетний вчинок ґрунтував тим, що фінансова установа хоче допомогти людям у період воєнного стану. Під час досудового розслідування слідчі встановили, що 32-річний житель Київщини, неодноразово судимий, ошукав 31 людину на понад 500 000 гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай поліція аферист поліція Бердичів попутник шахрайство гроші банкінг  
Матеріали по темі