Суспільство

Житомирська область: самогон як спосіб заробітку чи головний біль?

28 July 2008, 09:18

Незнання законодавства не звільняє від відповідальності. Вислів, що вже давно став  афористичним, однак від того не втратив своєї актуальності.  З огляду на це вельми цікавим може стати інформація про відповідальність за здійснення заборонених видів господарської діяльності. Стаття 203 Кримінального Кодексу України за такі дії визначає покарання у вигляді накладення штрафу від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян... або обмеження волі на строк до 5 років... 

До заборонених видів діяльності відносять виготовлення та збут самогону. З початку року 104 мешканців нашої області, що займались таким бізнесом, притягнено правоохоронцями до відповідальності.

Окрім того, законодавцем (ст.176 Кодексу України про адміністративні правопорушення) передбачено покарання і за виготовлення та зберігання, як самогону, так і апаратів для його вироблення, навіть якщо Ви зовсім не збирались продавати алкоголь домашнього виробництва. У такому разі Ваш бюджет може „схуднути” на суму від 3 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Саме це сталося з майже 1600 жителями Житомирщини.

Як відомо, пропозицію породжує попит. У нашому випадку виготовлення домашньої горілки чи інших міцних напоїв має сенс, якщо їх хтось купуватиме. Придбання цього товару також визнається законодавством як каранне діяння. Одна пляшка самогону може обійтись любителю оковитої у суму  від 1 до 5 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (відповідно до ст.177 КУпАП). Близько 500 громадян з початку року уже сплатили штраф за сприяння розвитку незаконного виробництва.

Ще майже 4000 жителів області з початку року були притягнені працівниками міліції до відповідальності за розпивання спиртних напоїв або появу у п’яному вигляді у громадських місцях. Відповідно до статті 178 КУпАП такі дії тягнуть за собою попередження або накладення штрафу від 1 до 8 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням 20 процентів заробітку або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Якщо ми заговорили про заробіток, то не можна не сказати про те, що любителі споживати спиртні напої безпосередньо на робочому місці, а таких в області міліціонери виявили 26, також ризикують зменшенням своїх доходів на суму від 3 до 5 неоподаткованих мінімумів ( ст.179 КУпАП). 

Загалом же, як повідомив заступник начальника УМВС України в Житомирській області Валерій Марчевський,  працівниками міліції посилено увагу до осередків поширення „зеленого змія” домашнього виробництва, особливо у сільській місцевості. Упродовж червня-липня тривають оперативно-профілактичні заходи, направлені на протидію розповсюдження пияцтва та самогоноваріння, як однієї з його причин.

Тож обираючи спосіб додаткового заробітку  для бюджету сім’ї, не забувайте давню істину – на чужому горі щастя не збудуєш.

Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі