Суспільство

У Житомирській області за виготовлення самогону оштрафовано 1600 місцевих «виробників»

6 August 2008, 09:44

Мабуть, для когось зайве ще раз говорити про шкоду алкоголю для організму людини. Проте, не можна залишатись осторонь суспільних проблем, що спричиняє це соціальне зло. Слід зазначити, що чи не кожен третій злочин, що відноситься до категорії тяжких та особливо тяжких, вчиняється особами, що на момент його скоєння перебували у стані алкогольного сп’яніння.

Боротьбу з пияцтвом та вчиненням злочинів під час розпивання спиртних напоїв слід починати із закриття „підпільних лавочок”, у яких кожен бажаючий може придбати пляшку оковитої. Правоохоронці відзначають, що самогоноваріння та торгівля продуктом домашнього виробництва на території області набуває загрозливого характеру, особливо в сільській місцевості.

За словами старшого інспектора управління громадської безпеки УМВС Миколи Пархомчука, упродовж поточного року Управлінням МВС України в Житомирській області у взаємодії з органами та підрозділами внутрішніх справ області здійснено комплекс профілактичних заходів, спрямованих на протидію самогоноваріння, а також виявлення та взяття на облік осіб, що зловживають спиртними напоями і ведуть антигромадський спосіб життя. Наразі тривають профілактичні відпрацювання населених пунктів області щодо протидії пияцтва та самогоноваріння.

Загалом ця робота лягає на плечі дільничних інспекторів міліції, які у межах своїх повноважень, забезпечують організацію профілактичної роботи з особами, що перебувають на обліках в міськрайорганах області, щодо попередження вчинення з їх боку злочинів та інших правопорушень з широким залученням до цієї роботи населення, громадських формувань з охорони громадського порядку, позаштатних дільничних інспекторів міліції та громадських помічників.

 

 

 

Дільничними лише упродовж цього року вже вилучено близько 2 тисяч літрів самогону, майже 4 тисячі літрів закваски та 98 апаратів для виготовлення самогону.

Тільки за час проведення відпрацювання у червні-липні до кримінальної відповідальності за збут самогону притягнуто 27 осіб. Загалом же з початку року відповідно до ст.203 Кримінального кодексу притягнуто 111 осіб. Так, 22 липня працівники Богунського райвідділу міліції під час проведення огляду квартири жительки обласного центру виявили та вилучили самогонний апарат, 3 літри самогону та 40 літрів самогонної закваски. Наразі відносно господарки порушено кримінальну справу.

Окрім того, за виготовлення та зберігання самогону без мети збуту до адміністративної відповідальності притягнуто близько 1600 осіб.

Однак, відповідальність за такі дії у вигляді накладення штрафу не можна порівнювати із масштабами розвитку та поширення цього негативного явища. Проблему пияцтва лише боротьбою із самогоноварінням, звичайно, ж не подолати. Тут необхідно, вважають правоохоронці, змінювати державну політику щодо пропаганди здорового способу життя, обмеження реклами алкогольних та тютюнових виробів, внісши відповідні корективи до нормативно-правової бази держави.

Кажуть, що злочини вчиняє горілка. Проте відповідати за них доводиться людині, яка нею зловживає. Отож, не слід забувати і про це, піднімаючи чергову чарку, - нагадує прес-служба УМВС України у Житомирській області .

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі